Britt-Maries kontroversiella husfärg i Falkenberg överklagas i domstol

Britt-Marie Johansson, 66 år, målade om sitt radhus. Senare fick hon hot om vite på 50 000 kronor av bygglovsnämnden. Nämndens ordförande menar att fler hus kan tvingas målas om.

ANNONS
|

Britt-Marie Johansson bor i ett av radhusen på Rådmansgatan på Herting. För fyra år sedan målade hon om sitt hus i en färg som kommit att bli kontroversiell.

Den aubergine-färgade fasaden, som inspirerades av blodbokens blad, fångade byggnadsnämnden uppmärksamhet för två år sedan och startade en rättslig process som Britt-Marie Johansson farit fast i sedan dess.

– De tyckte att jag skulle sökt bygglov eftersom färgen stack ut och beslöt att jag behövde måla om huset till grått. Om jag inte gjorde det skulle jag bli tvungen att betala 50 000 kronor i vite, säger hon.

Detta ville Britt-Marie Johansson inte göra och har nu en tredje gång överklagat beslutet, denna gången till mark- och miljööverdomstolen i Vänersborg.

ANNONS

Anser att huset väsentligen förändrar området

Radhusen i området byggdes på 50-talet i en tidstypisk putsad fasad i ljusa pastellfärger. 1967 kläddes de om i eternitplattor och blev grå. Idag har många av radhusen målats om, och eternitplattorna tagits bort. En del av husen är i 50-talets tidstypiska pastellfärger, en del är gråa och en del är i lite mörkare kulörer.

När Britt-Marie Johansson flyttade in i huset 2015 ville hon måla om.

– Jag gjorde en inventering av de andra husen i området och såg att det var en väldigt bredd av färger. Bedömningen jag gjorde var att det var fritt fram att måla som jag ville, eftersom många andra gjort det.

Två år efter fick hon ett brev hem från bygglovsnämnden som ville ha en förklaring. Kort inpå togs beslut om ommålning. I beslutet hänvisas det till kommunens plan ”Stadens yttre årsringar” där det ges rekommendationer för bevarande och vård av byggnader i Falkenberg, och att färgen på Britt-Maries hus väsentligen förändrar områdets karaktär.

– Jag förstår verkligen inte varför just jag är utpekad. Oavsett om jag målar om eller inte ser området inte tidstypiskt ut längre.

Bygglovsnämnden vill att många fler målar om

Yvonne Nilsson (S), ordförande i bygglovsnämnden, berättar att nämnden var enig i beslutet.

– Ibland testar vi ett fall för att se om våra styrdokument är starka nog. Det är flera som inte sökt bygglov. Vinner hon kan det bli fritt fram för andra att göra som de vill.

ANNONS

När Britt-Marie får höra att hennes fall varit ett test blir hon upprörd.

– Jag är ju en person och inte ett test, som dessutom ska få hot om vite på 50 000 kronor? Det känns fruktansvärt.

Yvonne Nilsson säger att problemet inte bara just är kulören. Utan även att varje huskropp ska ha en enhetlig färg, vilket inte är fallet här.

Efter en snabb koll i området visar det sig dock att en nära majoritet av huskropparna har olika färger. Bara på Britt-Maries gata gäller det samtliga parhus.

Kan det bli aktuellt för fler att måla sina hus om överklagan faller?

– Ja det får man ju göra i så fall. Det är viktigt för oss att känslan och kulturarvet i området bevaras och då ska det vara i ljusa pastellfärger.

Nu väntar Britt-Marie Johansson på att frågan kommer upp i rätten. Hon och hennes advokat menar att kulturarvet i området förlorades för längesedan.

– Om det är så viktigt, varför har bygglovsnämnden då låtit det bero under så många år? För nu är det ju långt från grundfärgerna i kvarteren, och har varit länge. Har de bara väntat på att just jag ska måla om mitt hus?

ANNONS
ANNONS