Britt-Marie krigar vidare för sitt auberginefärgade hus i Falkenberg

Britt-Marie Johanssons kamp för sitt auberginefärgade hus på Herting i Falkenberg fortsätter. Efter avslag i mark- och miljödomstolen är hon redo att överklaga beslutet en sista gång.

ANNONS
|

Mark- och miljödomstolens dom har fallit över Britt-Marie Johanssons husfärg på radhuset på Herting. Domstolen valde att fortsätta på den linje som både bygglovsnämnden och länsstyrelsen sedan tidigare beslutat – att huset behöver målas om.

– Jag har ju inte en chans, ingen lyssnar på de argument jag fört fram. Att överklaga är en rätt vi har men det känns bara som att det är ett spel för gallerierna, säger Britt-Marie Johansson som har för avsikt att återigen överklaga domen.

För drygt fyra år sedan målade Britt-Marie om sitt radhus från grått till auberginefärgat. Två år senare noterade bygglovsnämnden förändringen och hotade med vite på 50 000 kronor om radhuset inte målades om i grått och vitt.

ANNONS

Domstolen besökte aldrig Herting

I beslutet hänvisar nämnden till kommunens plan ”Stadens yttre årsringar” där det ges rekommendationer för bevarande och vård av byggnader i Falkenberg, och att färgen på Britt-Maries hus väsentligen förändrar områdets 50-talskaraktär.

Huruvida området över huvud taget har en 50-talskaraktär kvar håller Britt-Marie Johansson och politikerna inte med varandra om. Under åren har många av husen i området målats om i mörkare färger, och så tidigt som sent 60-tal kläddes de putsade husen om med gula, gråa och gröna eternitplattor, med grått plåtband.

– Innan jag målade om gjorde jag en inventering i området och såg att många hus var mörkare och att folk gjort lite som de ville. Därför ansåg jag att jag inte behövde söka bygglov. Men min inventering av området verkar ingen ens ha läst, och mark- och miljödomstolen gjorde ingen egen syn av området mot min önskan, säger Britt-Marie Johansson.

Räknar med att förlora

Det som väntar i ärendet framöver är överklagan till Mark- och miljööverdomstolen. För att överklagan ska tas upp krävs det dock att en del kriterier fylls upp, vilket Britt-Marie Johansson inte är särskilt hoppfull inför.

– Jag räknar nästan med att jag kommer att förlora men jag tycker det är oklart vilken färg jag ska måla i då. Bygglovsnämnden vill att jag ska återställa till grått och vitt, men mitt hus var bara grått innan. Om de vill att de ska återställas till 50-talets färg var mitt hus absolut inte grått utan aprikosfärgat.

ANNONS

– Det känns nästan ”Kafka-artat” för de hänvisar till något som inte stämmer, säger Britt-Marie Johansson.

ANNONS