Bristen på deltidsbrandmän fortsätter: ”Ett bekymmer”

Deltidsbrandmän beskrivs som ryggraden i svensk räddningstjänst – en ryggrad som riskerar att knäckas om Räddningstjänst Väst inte lyckas rekrytera fler.

ANNONS
|

I februari var kommunrådet Per Svensson (S) förskräckt över att för få av kommunens 2 800 anställda arbetade som deltidsbrandmän.

– Det är alldeles oacceptabelt och jag förväntar mig att alla nämnder och kommunala bolag tar tag i frågan. Vi ska göra allt vi kan för att rekrytera deltidsbrandmän, sa Per Svensson då.

Uttalandet kom efter att Räddningstjänsten Väst larmat om brist på deltidsbrandmän i Vessigebro, Ullared, Fegen och Ätran. Där är det dessutom, enligt Räddningstjänsten Väst, svårt att rekrytera nya deltidsbrandmän eller beredskapsbrandmän som det också heter.

– Svårigheten ligger i att vi helst ser att de både bor och arbetar på den orten man har beredskap för så de kan ha beredskap dygnet runt vilket är tufft att hitta, säger Mattias Norling, enhetschef för beredskapsstyrkor på Räddningstjänsten Väst.

ANNONS

Av totalt 220 brandmän arbetar ungefär 170 som deltidsbrandmän.

– De är ryggraden i svensk räddningstjänst och utan dem finns vi i princip inte, säger Mattias Norling.

Enligt honom saknas det 13 deltidsbrandmän totalt sett på de nämnda orterna i Falkenbergs inland.

– Det är absolut ett bekymmer. Kommunen är ju en stor arbetsgivare så där borde det finnas stor potential att rekrytera från, säger han.

I dag arbetar ingen kommunanställd som deltidsbrandman

I februari var det enbart två kommunanställda som arbetade som deltidsbrandmän. Nu, knappt ett halvår senare, har bägge slutat.

– I dag har vi ingen kommunanställd. Det är en på väg in som ska anställas men det är ju inga siffror som imponerar, säger Mattias Norling.

Han oroas över utvecklingen även om bristen på deltidsbrandmän inte är ett nytt fenomen.

– Så här har det sett ut under många år och är ett nationellt problem.

Pandemin satte käppar i hjulet för första steget i satsningen

Kommunens personalavdelning har utrett kommunanställdas förutsättningar att arbeta som deltidsbrandmän. Som ett första steg i att få fler kommunanställda att utbilda sig till detta bestämde kommunstyrelsen att lansera en informationskampanj riktad mot de områden där rekryteringsbehovet är störst. Syftet är också att öka förståelsen för uppdraget bland både personal och arbetsgivare.

– Det första vi måste göra är att höja kunskapsnivån så det till exempel blir mer acceptans när någon söker ledighet för utbildning eller under den vecka man har beredskap och måste rycka ut på larm, säger Guitta Atallah Hajj, verksamhetsutvecklare på Räddningstjänsten Väst.

ANNONS

Informationskampanjen, som var tänkt att inledas under våren, har dock fått skjutas fram till efter sommaren.

– Corona har fördröjt det hela. För att inte öka belastningen på våra verksamheter ytterligare tar kampanjen vid nu till hösten, säger Emily Johansson, personalstrateg på Falkenbergs kommun.

Hur oroliga behöver boende i Fegen, Ullared och Vessigebro vara med tanke på bristen på deltidsbrandmän?

– De behöver inte oroa sig som det ser ut just nu eftersom vi har bemanning där. Men om bemanningen blir mer ansträngd blir det allt svårare att upprätthålla beredskapen, säger Mattias Norling.

LÄS MER:Kommunanställda ska bli deltidsbrandmän

LÄS MER:Familjen Ivarsson väcktes av en explosion

ANNONS