Att elda i öppen spis eller braskamin ger både värme och mysfaktor. Men det gäller också att ta hänsyn till sin omgivning.
Att elda i öppen spis eller braskamin ger både värme och mysfaktor. Men det gäller också att ta hänsyn till sin omgivning. Bild: Mårten Samuelson

Brasan inte mysig för alla

Med termometern ofta stadigt en bit under noll är det många som eldar extra med ved. Mysigt och värmande för den med brasan men det kan också vara störande för närmaste omgivningen.

ANNONS
|

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen får varje år in ett antal klagomål från folk som störs av att grannar eldar med ved. Med tanke på kylan som varit och som ser ut att bli kvar ett tag kan man också räkna med ett fortsatt eldande i braskaminer och liknande.

– Det kommer några anmälningar varje år och vi har ett ärende hos oss just nu. Men det är ingen tydlig ökning jämfört med tidigare år, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Angelica Nordlund.

Störningsdagbok

När det kommer in klagomål till förvaltningen uppmanas folk att föra störningsdagbok i någon vecka eller två. För att inspektörerna ska veta ungefär när de kan åka ut och göra kontroller. Resurserna är begränsade och det finns inte möjlighet att åka ut på studs eller punktmarkera misstänkta störningar.

ANNONS

– Om de säger att det ryker alltid kan vi ju åka ut. Men det är inte helt sällan att vi åker ut och den klagande säger att det är ingenting just nu.

– Ju bättre underlag man har ju bättre bedömning kan vi göra. Därför är det bra med störningsdagbok. Men att vi avslutar ett ärende betyder inte att man inte kan göra en ny anmälan om problemet fortsätter, förklarar Angelica Nordlund.

Klimatpåverkan

Utsläppen från vedeldningen beräknas bidra till att cirka 1 000 personer om året dör i förtid. Sot från eldning har också en klimatpåverkan.

Den som eldar med ved kan spara både pengar och miljö genom att följa tips som finns på kommunens och/eller Naturvårdsverkets hemsida.

Det är exempelvis viktigt att veden är torr, men inte för torr så att den brinner upp för fort. Den bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår. Ved som tas in i huset bör också användas inom någon vecka.

Elda rätt

Eldar du brasan rätt brinner den med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas. Från skorstenen syns då inte röken alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas.

ANNONS

Men det är inte bara ved utan annat fast bränsle som kan verka störande. Till exempel om man eldar med pellets, briketter, flis eller spån. Det handlar också om att den anläggning man använder är korrekt inställd.

Är man inte nöjd med kommunens bedömning av sin störningsanmälan går det att överklaga till länsstyrelsen. Det har också gjorts i ett fall i Falkenberg där man väntar på beslut från länsstyrelsen.

ANNONS