Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Brandmans berättelse: ”Porten flög rakt ut i luften”

Så här dagarna efteråt är det tid för slangtvätt och reflektion: ”Branden kändes övermäktig när vi kom dit”, säger brandmannen Morgan Hansson.

Han var en av fyra brandmän i den släckbil som var först på plats vid branden på Åkarevägen.
– Vi hade 3 000 liter vatten i tanken som tog slut på några minuter, berättar Morgan Hansson om den allra första stunden innan vattenförsörjningen var igång från brandposterna och alla övriga styrkor hade anlänt.

Han har tidigare varit med vid till exempel branden på restaurang Gustaf Bratt, men lördagskvällens brand på Åkarevägen är med råge den största han upplevt under sina elva år som brandman.
– Jag gick på med en skärsläckare på byggnaden. Bara några meter därifrån blev det en sorts övertändning så att en hel port flög iväg rakt ut i luften. Det är klart att jag blev skärrad, för vad hade hänt om jag stått just där istället, säger han.

På måndagen var räddningstjänsten tillbaka i mer vardagliga sysslor, bland annat med återställandet av materiel. 
Morgan Hansson maskintvättade slangarna som smutsats på marken.
Två storbränder på kort tid har varit en påfrestning på räddningstjänsten, och man understryker vikten av att varje länk i arbetet fungerar.
– Branden i gamla gjuteriet var mer utsträckt i tid. Då var vi inkallade för att serva styrkorna som var på plats, berättar Anders Nilsson, servicetekniker på räddningstjänsten.
Tillsammans med kollegan Mats Karlsson Fåglum ser han till att utrustningen fungerar, att underhållet sköts. Ibland blir de också utkörare av mat, en nog så viktig uppgift.
– En kompis som jobbar på Willys såg till att man öppnade lite i förtid så att vi strax efter sex på morgonen kunde hämta frukostmat som vi körde ut till brandmännen, berättar Anders Nilsson om tisdagsmorgonen efter branden på gamla gjuteriet.

Och här finns fler historier om generositet vid de två storbränderna, om hur en pizzeria fixade pizzor till brandmännen, hur en lunchkrog ställde upp, hur en firma med kontor i närheten öppnade sina fikautrymmen och toaletter för brandmän som behövde ta igen sig.
Men även om många falkenbergare noterade den senaste branden redan under natten, så var det långt ifrån alla.
– Min sambo hade visserligen blivit störd av smällarna från branden, men trott att det var något vanligt oljud från nattlivet i stan. Hon satte på sig hörlurar, lyssnade på musik och somnade, säger brandmannen Morgan Hansson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här