Berte Qvarn
Berte Qvarn Bild: Dick Gillberg

Branden på Polarbröd påverkar Berte Qvarn

Branden som ödelade Polarbröds bageri i Älvsbyn påverkar även Berte Qvarn i Slöinge som är en stor leverantör av mjöl. – I det korta perspektivet så är det tvärstopp, säger Fredrik Nilsson, vice vd på Berte Qvarn.

ANNONS
|

Branschen är i chock efter branden på Polarbröd som uppstod natten mot måndag och ödelade det stora bageriet med 245 anställda. Som tur var kom ingen person till skada.

Tio procent av Berte Qvarns årliga omsättning på cirka 200 miljoner kronor kommer från Polarbröd.

– Om det är någon annan som ska baka åt dem nu vet vi inte ännu. Polarbröd är inte vilket bageri som helst, det är inte alla bageri som klarar av att baka deras bröd, säger Fredrik Nilsson.

På vilket sätt kan ni ställa upp för dem i det här svåra skedet?

ANNONS

– Det vi kan göra är att vi kan hjälpa till och nätverka med våra kontakter för att se om det finns något annat bageri med kapacitet över. Kvarnen kan endast hjälpa till med att styra om transporter av mjöl dit Polarbröd vill ha den.

Har Polarbröd beställt mjöl av er ett år i förväg som de nu måste betala för?

– Nej, det är inte så det fungerar, vi låter bli att fakturera dem nu och skickar ingen jätteräkning i det här läget. Vi kan vara flexibla, vilket är en av våra styrkor.

Fredrik Nilsson vet inte riktigt vad som kommer att hända framöver och hur det kan komma att påverka Berte Qvarn.

– Det kan komma andra lösningar som gör att vår mjölleverans till dem inte tar tvärstopp. Men givetvis påverkar det här oss men vi kommer inte att justera något i vår verksamhet i nuläget. Polarbröd kommer säkert att maxa sitt andra bageri i Bredvik och möjligen hitta en annan samarbetspartner, säger han.

ANNONS