Kvalitén på badvattnet har varit utmärkt på Skrea strand och övriga havsbad i kommunen i sommar.
Kvalitén på badvattnet har varit utmärkt på Skrea strand och övriga havsbad i kommunen i sommar. Bild: Simon Appelqvist

Bra badvatten i Falkenberg

Värmen gör att många söker svalka i våra badvatten. Vattenkvalitén har också varit väldigt god i Falkenbergs kommun i sommar med något enstaka undantag så här långt.

ANNONS
|

Havs- och vattenmyndigheten redovisar på sin hemsida vattenkvalitén på kommunernas alla badplatser. För Falkenbergs del var det på torsdagen utmärkt kvalitet på samtliga havsbad (Glommen, Långasand, Olofsbo, Ringsegård, Rosendal, Skrea bryggan, Skrea strand syd, Ugglarp Vassvik, Ugglarps camping).

Inga anmärkningar

– Så har det varit hela sommaren och det känns jättelyxigt. Flera kommuner längs västkusten har haft stora problem men vi har inte haft några anmärkningar hittills. Under säsongen tar vi prover på havsbaden varje vecka även om man inte behöver göra det så ofta, säger Christian Fager på kultur-, fritids- och teknikförvaltningen.

Tittar man på kommunens insjöbad har havs- och vattenmyndigheten däremot ingen klassificering. Otillräckligt provtagen står det på Fegensjön, Hjärtaredssjön, Horsasjön, Ljungsjön, Lyngsjön, Nyhagasjön, Ätraforsdammen.

ANNONS

Stabilare i sjöar

– Där tar vi bara prover var tredje vecka. Men det handlar om att värdena historiskt varit mycket stabilare än i havet där stormar och skyfallsregn kan påverka mycket mer. Man kan välja klassificering och vi har valt att ta prov på havsbaden enligt EU:s krav. Där är kraven högre än provtagningen vi gör vid insjöarna, förklarar Christian Fager.

– Det innebär inte att vi tycker att sjöarna är mindre viktiga som badplatser än vid havet. Men utifrån de erfarenheter vi har sedan många år är att värdena vid sjöarna inte lika omväxlande. Skulle det ändra sig får vi naturligtvis tänka om men inte så långe det bara handlar om någon enstaka förändring.

En avvikelse

För någon vecka sedan fick miljö- och hälsoförvaltning rapport om att Horsasjön utanför Älvsered hade något förhöjda värden av e coli-bakterier. Skyltar sattes därför upp om att vattnet var tjänligt med anmärkning. Men nästa provtagning några dagar senare visade att värdena var okej igen.

– Problemet kan vara när det regnat mycket. Då kan det komma humus och annat från kohagar som höjer värdena. Nu är det inga problem längre, säger Johan Johansson som ansvarar för provtagningen vid insjöarna.

– Detta händer väldigt sällan. När det gör det sätter vi upp skyltar för att markera att det är lite förhöjda värden. Att vattnet är tjänligt med anmärkning. Men vad jag förstått ska det inte vara något farligt. Man kan bada ändå men kanske försöka undvika att få vatten i sig.

ANNONS

LÄS MER: "Jättebra" badvatten i Varberg och Falkenberg

LÄS MER: Samling för renare vatten i Björkäng

LÄS MER: Sämre badvatten i Sverige

ANNONS