Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Bra att de satsar på landsbygden"

Förra veckan berättade HN att alla hushåll, även i glesbygden, nu ska erbjudas bredband. Gerry Andersson, som driver en fiberförening i Källsjö, är glad över regionens satsning. – Det har vi efterfrågat länge, säger han.

Det är företaget IP Only som har skrivit ett avtal med Region Halland om fiberutbyggnad i hela Halland. Företaget satsar 1,5 miljarder och Region Halland går in med 100-150 miljoner kronor, fram till år 2020.

– Det är jättebra att det händer någonting, säger Gerry Andersson.

Alla hushåll och företag, oavsett hur avlägset de ligger till, ska nu erbjudas bredband till samma kostnad.

– Då gräver de ju ner allting. Innan har vi behövt göra allt själva, säger Gerry Andersson.

Han är ordförande för en fiberförening i Källsjö. De har arbetat för att få bredband i flera år och har tidigare sökt pengar hos länsstyrelsen. Han tycker det är bra att det nu görs en gemensam satsning, i stället för att fiberföreningar ska göra allt arbete.

– Det blir mycket enklare. Innan har föreningarna fått sköta allt, alla gör samma fel och det har varit otydligt vad som gäller. Fast vi på landsbygden är vana vid att kämpa själva, säger han.

På torsdagen kom också besked om att länsstyrelsen ger stöd, på 52 miljoner, till fiberprojekt. Stödet går till områden utanför tätort i Köinge, Okome, Svartrå, Vessige, Oktorp, Gunnarp, Fegen, Gällared, Femsjö, Färgaryd och Tönnersjö.

– Vi sökte stöd hos länsstyrelsen, men fick inte pengar den här gången, säger Gerry Andersson.

Efter Region Hallands satsning kan hushållen i Källsjö alltså få bredbandet utbyggt av IP Only i stället.

– Det är bra, men det kan hända att det blir dyrare för oss. Föreningen har redan gjort så mycket själva, så det är möjligt att vi fortsätter med det. Vi får undersöka vad som blir bäst, säger han.

Gerry Andersson säger att det är viktigt med fiberutbyggnad på landsbygden.

– Datorkommunikation blir allt viktigare i dag. Det är många som vill jobba hemifrån och vi behöver bättre kommunikationer.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här