Bröderna Bengtsson byggde Falkenbergs innerstad

Om Gustav, Hugo och Fredrik Bengtsson kunde gå en promenad genom sitt Falkenberg skulle de upptäcka att de satt sin prägel på i stort sett hela stan. I år är det 100 år sedan de startade sin byggnadsfirma.

ANNONS
|

Grand, Tullbroskolan, Tullbrokyrkan, Strandbaden, många HSB-hus, Kronan, Sparbanken, oräkneliga villor, butiker, kontor, ja till och med en kraftstation och ett bryggeri. Det är några av de byggnader som Byggnadsfirma Bröderna Bengtsson, senare Bygg- Bröderna uppfört i Falkenberg. Grundarna är inte i livet, men deras efterkommande har starka och levande minnen från en tid när firman höll igång en hel släkt och där familjegemenskapen var stor. Så är det än i dag.

– Det var så många traditioner i familjen och en stark sammanhållning, säger Anna-Kerstin Olsson. Hon är dotter till Ellen, ett av de många barn som Adolf och Josefina Bengtsson fick. Hon bor på den lilla gård som varit i familjens ägo sedan slutet av 1800-talet. Förutom de tre grundarna var sönerna Per och Oskar arbetsledare i firman. Dottern Anna skötte bokföringen och dottern Ellen hade han om matlagningen och familjen.

ANNONS

Byggde bankpalats

Ett av de allra första uppdragen som Bröderna Bengtsson fick var att bygga Falkenbergs sparbanks nya bankpalats i korsningen mellan Storgatan och Brogatan. Bröderna Bengtsson lämnade in ett anbud på 74 595 kronor och fick entreprenaden. Det var för sin tid en modern konstruktion med armerad betong.

1922 fick Bröderna Bengtsson uppdraget att bygga Epidemisjukhuset, nuvarande Tallgläntan, för Hallands läns landsting. Entreprenadsumman uppgick till 210 000 kronor.

1924 byggdes värdshuset Hwitan om. Det innehöll då ett systembolag.

År 1929 stod ett riktigt praktbygge mitt i Falkenberg. Det var Rörbeckska bostads- och affärshus. Det innehöll bland annat ett postkontor och flera butikslokaler, bland andra Adde Lundbergs bosättningsaffär. Där fanns även en brödbutik. Den hette elektriska bageriet eftersom bageriet hade Falkenbergs första elektriska bakugn. Televerket huserade på övervåningen. I en stor sal satt telefonister på rad. De svarade ”Falkenberg” och kopplade samtalen vidare.

I samband med bygget av Rörbeckska föll Adolf Bengtsson, pappa till grundarna av Bröderna Bengtsson, ner från en byggställning och skadades. Olyckan fick till följd att han slutade arbeta. Han var då 75 år gammal.

Året därpå stod en annan ståtlig byggnad klar. Grand hotell uppfördes på den plats som det tidigare legat ett garveri på. Garveriet flyttades till Igeldammsvägen och byggdes senare om till gymnasieskola och bibliotek. Entreprenadsumman för Grand hotell var 440 270 kronor.

ANNONS

1935 byggde Bröderna Bengtsson en affärsfastighet i rött tegel vid Stortorget åt Bröderna Gustavsson. De var charkuterister. Nästan 40 år senare byggde man en ny butik på Hjortsberg åt nästa generation Gustavsson. Affären fick namnet Be-Ge- mat.

1936 fick Bröderna Bengtsson uppdraget att bygga ett affärs- och bostadshus vid Rådhustorget. Kostnaden för bygget som var i tre våningar med både källare och vind var 145 600 kronor. På bottenvåningen öppnade stadens största skobutik och i den andra ändan öppnade en herrkonfektionsbutik. En känd falkenbergsprofil, Ejnar Persson drev butiken.

Bröderna Bengtsson byggde 1936 sitt första egna hyreshus i korsningen mellan Rörbecksgatan och Möllegatan.

Strandbaden fanns sedan tidigare och vände sig till en mer välbeställd publik. Därför planerades bygget av en mer folklig restaurang. Byggbröderna la det lägsta anbudet, 134 900 kronor och fick jobbet att bygga Skreabaren år 1950.

Yngsta barnbarnet Lennart Bengtsson

1962 delades företaget. Byggmaterialrörelsen från Bröderna Bengtsson Byggnadsfirma togs över av Kurt Bengtsson, kallad "Kutterman".

Bygg-bröderna startades 1962 av av bröderna Erland Bengtsson, Lars Bengtsson och Hans Bengtsson.

I dag finns Holgerfastigheter kvar i familjen. Det drivs av Lennart Bengtsson som är yngsta barnbarnet till en av de tre grundarna, Hugo Bengtsson. Holgerfastigheter äger och förvaltar 160 hyreslägenheter i Falkenberg. Det senaste projektet var tre nya lägenheter i Vinberg som blev klara i somras och ytterligare åtta hyresrätter är på gång i Falkenberg.

ANNONS

Bengtssons Byggförvaltning drivs av flera av kusinerna i tredje led ( Olof Glückman Bengtsson, Maria Bengtsson-May, Anders Bengtsson, Göran Bengtsson och

Lennart Bengtsson) efter Hugo Bengtsson.

Källa: Muraradel ”Så byggde vi Falkenberg och Halland”

ANNONS