Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Bordtennis och språkträning

Hazem och Hussen Baker från Syrien tränar bordtennis i Falkhallen flera gånger i veckan. När träningen är över väntar en språklektion.

Hazem och Hussen Baker är bröder. De bor i Olofsbo och väntar på att få uppehållstillstånd. För några månader sedan kom de till Falkenbergs bordtennisklubb där de numera känner sig hemma och tränar två dagar i veckan.
– Jag älskar bordtennis, säger Hussen Baker, den yngre av bröderna. Han arbetade som advokat hemma i Raqqa. 

I sitt forna hemland spelade Hussen Baker bordtennis med sina vänner för att det var kul. I det nya hemlandet har bordtennisen blivit en väg in i samhället, ett sätt att få nya kontakter och inte minst att lära sig språket.
– Det är jätteroligt att spela, säger Hussen och får medhåll av storebror Hazem. Han och hans bror tränar tillsammans med klubbens seniorer och är dessutom hjälptränare i ungdomsverksamheten. De har egna racketar och träningskläder med FBTK:s logga på och de har fått spelarlicenser. Bordtennisklubben kan bidra med detta tack vare pengar från kommunens integrationsbidrag som finansieras med pengar från det statliga bidraget för flyktingmottagande. Klubben har fått 30 000 kronor till olika projekt.
– Pengarna har till viss del gått till Hallandstrafiken för att bekosta killarnas resor till från träningen, säger Tommy Lindskog. Han sitter i styrelsen för Falkenbergs bordtennisklubb och är tränare. Han och hustrun Christina har arbetat inom skolans värld i många år, bland annat som rektor och som lärare i svenska för nyanlända. 

På tisdagarna, efter seniorträningen, slår de sig ner vi ett fikabord för att ha en lektion i svenska med Hazem och Hussen Baker. Bröderna som varit i Sverige i snart ett och ett halvt år arbetade som domare respektive advokat i Syrien. Nu väntar de ivrigt på att få uppehållstillstånd, få börja läsa svenska på SFI och så småningom få börja arbeta. 
– Det är jobbigt att vänta på uppehållstillstånd. Många av våra vänner har redan fått sina säger Hussen Baker. 
– Bordtennisen gör att vi skingrar tankarna ett tag. Vi tänker mycket på våra familjer som befinner sig i Turkiet.

Fredrik Lööf är integrationssamordnare i Falkenbergs kommun. Han har det praktiska samordningsansvaret för integrationsbidraget. Han uppmanar fler föreningar att söka.
– Bidraget kommer att finns även nästa år. Jag hoppas att fler föreningar hör av sig med intressanta projekt. Vi beviljar ansökningar som gäller integrationsprojekt som berör nyanlända. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här