”Vi avslog på grund av ekonomisk misskötsamhet. Man har inte betalat in skatter och sociala avgifter som man ska under flera års tid”, säger Birgitta Lind, enhetschef på tillståndsavdelningen på Ivo.
”Vi avslog på grund av ekonomisk misskötsamhet. Man har inte betalat in skatter och sociala avgifter som man ska under flera års tid”, säger Birgitta Lind, enhetschef på tillståndsavdelningen på Ivo. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Bolag nekas tillstånd att bedriva hemtjänst

Ett hemtjänstbolag verksamt i Falkenberg har nekats tillstånd för att bedriva hemtjänst efter beslut från Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) och förvaltningsrätten. Orsaken är flera år av ekonomisk misskötsamhet.

ANNONS
|

Bolaget Rehability i Väst AB har bedrivit hemtjänst i Falkenbergs kommun sedan 2011. Verksamheten har i dagsläget mellan 40-50 kunder och ett 20-tal anställda.

Men 2019 kom en ny lag som gjorde hemtjänstverksamheter tillståndspliktig, och i december samma år fick bolaget avslag på sin tillståndsansökan av Ivo.

— Vi avslog på grund av ekonomisk misskötsamhet. Man har inte betalat in skatter och sociala avgifter som man ska under flera års tid, berättar Birgitta Lind, enhetschef på tillståndsavdelningen på Ivo.

Efter det att den misskötta ekonomin uppdagades valde Ivo att ge avslag utan att utreda resten av verksamheten, förklarar Birgitta Lind.

ANNONS

— Brukarna kan ha en bra hemtjänst, men det hjälper inte om man inte är lämplig i övrigt.

Överklagade avslaget

Avslaget överklagades till förvaltningsrätten i Stockholm och Rehability har fortsatt kunnat bedriva verksamheten under tiden som ärendet varit under utredning. I slutet på januari i år kom dock förvaltningsrättens dom - som gav avslag på överklagandet.

I domen framkommer bland annat att bolagets revisorer lämnat anmärkningar på de senaste sex årsredovisningarna. Bolaget ska inte ha redovisat varken rätt tid eller belopp eller betalat avdragen skatt och sociala avgifter.

”Även om aktiekapitalet numera är återställt, har bolaget uppvisat upprepad ekonomisk misskötsamhet, vilket även har skett i nära tid.” skriver förvaltningsrätten i domen.

”Vill inte oroa kunder och personal i onödan”

Alexandra Karlsson är verksamhetschef för Rehability. Enligt henne finns det planer på att överklaga beslutet till kammarrätten. Fram till dess att ett beslut fattas kommer hemtjänsten bedrivas som vanligt.

— Så länge beslutet inte har laga kraft vill vi inte oroa kunder och personal i onödan. Vi kör på som vanligt tills vi hör något annat, sedan får man hantera det därifrån.

Hur ser ni på besluten som fattats?

— Vi överklagar och har inga fler kommentarer på det. Vi får se vad som händer.

ANNONS