Boken om falkenbergarnas smeknamn är på gång

”Stregen”, ”Klobban” & ”Körva-Laila”. Snart avslöjas varför de kallas så. Bröderna Bennhedens bok om falkenbergska smeknamn är på tryckning och presenteras inom kort på Källaren Laxen.

ANNONS
|

– Ser någon oss nu kommer det att börja gå rykten på stan, konstaterar Alex Bennheden med ett flin.

– Ja, jäklar vad mycket tid man har tillbringat här, säger Jacob Bennheden när de kliver in genom dörren.

Men det är inte så att bröderna Bennheden tänker etablera sig där igen. Däremot ska de ha bokrelease. Familjen drev Källaren Laxen i sju år och det är med blandade känslor de träder in i den anrika kroglokalen.

De har ingen lust att återvända till krogbranschen men tycker det är synd att källarlokalen stått tom så länge. Bennhedens lämnade Laxen 2014 och sedan var det Glenn sportsbar och Amadeus bar innan en brand förstörde lokalen i juli 2018.

ANNONS

Popup-butik i Laxen

Den 10 oktober blir den i alla fall popup-butik för en dag. Då släpps ”Stregen, Klobban & Körva-Laila (och andra falkenbergska smeknamn)”. Många av medverkande i boken kommer att finnas på plats.

– I och med coronan får vi dra ned lite på antalet personer i lokalen samtidigt. Så de kommer att vara där i tre omgångar, förklarar Alex.

– Farsan kan väl vara dörrvakt? Det har han varit förr, säger Jacob med ett leende.

Totalt fick de ihop 65 personer som i 60 kapitel berättar om hur de fått sina mer eller mindre ologiska smeknamn. Samtliga finns med på bilder som tagits av Magnus Karlsson.

Ett av smeknamnen kan de avslöja i förväg. Peter ”Pydde” Nylander berättade om när han var liten och pallade äpplen på Västra gärdet. Då behövde han ett alias om han åkte fast och det blev Pydde McCoy.

Hade önskelista

– Från början hade vi en önskelista på kanske 100 namn som vi tyckte det skulle vara riktigt kul att intervjua, säger Alex.

Med tiden ströks en del namn om bröderna via omvägar fick höra att någon inte tyckte om sitt smeknamn.

Var det många som tackade nej?

– Ett fåtal som inte ville ha uppmärksamhet och det får man acceptera. Vi har inte velat trampa någon på tårna utan göra en varm porträttering av falkenbergare, förklarar Alex.

ANNONS

– De flesta har varit väldigt positiva och vi har fått många tips om ytterligare namn, konstaterar Jacob.

Kan bli uppföljare

Från början insåg de att smeknamn på tjejer är betydligt ovanligare.

– Det är lite tråkigt. Men vi har gjort vad vi kunnat och hittat några som är jättebra. Hoppas att det kryper fram ännu fler, säger Alex.

Bröderna tycker i alla fall att de åldersmässigt har en bra bredd med folk från i stort sett alla generationer. Sammanlagt har de fått ihop cirka 300 smeknamn så det är inte otänkbart att det kan komma en uppföljare så småningom.

Falkenbergska smeknamn

Här är några av de personer som berättar i boken om hur de fått sina namn:

Svarten

Scheven

Putt

Bengt-Sjöman

Åke-Blå

Läsken

Såtta-Bengt

Cladden

Gommi-Bernt

Steve

LÄS MER: Bröderna Bennheden skriver bok om ologiska smeknamn

LÄS MER: Bennheden säljer böcker i kampen mot ungas ohälsa

LÄS MER: Fyra frågor till Alex Bennheden

ANNONS