Boende upprörda över trafiksituationen på Brune kulle

Ett bostadsområde tänkt för villakvarter visar sig kunna bli bebyggt med flera lägenhetshus. På Brune kulle råder missnöje över att detaljplanen saknar begränsningar, vilket lett till trafikkaos enligt de boende.

ANNONS
|

– Ingen tittar på området som helhet. När man beviljar bygglov verkar det inte finnas några restriktioner för totalt antal bostäder, säger Filip Karlsson.

Han och frun Anna Öhman Karlsson valde att köpa tomt och bygga ett hus för sin familj på Brune Kulle för ett par år sedan. Enligt mäklarens prospekt och kommunens planbeskrivning såg det ut som att hela området till stor del skulle bestå av småhus, radhus och enstaka flerfamiljshus.

– Under hela säljprocessen fanns det inga andra bilder än på villor i mäklarens prospekt och på Brunekulle Fastighets AB:s hemsida. Ingenstans stod det något om de lägenheter som nu kommer att byggas, säger Filip Karlsson.

ANNONS

Bygglov för flerfamiljshus ökar trafiken

Det handlar om fem tomter som fått bygglov för flerfamiljshus om fem lägenheter i varje hus. Paret är rädd för att de nära 30 obebyggda tomterna också kommer att bebyggas med flerfamiljshus. Det är inte antalet bostäder som är problemet utan mängden trafik.

– Det är alltid kaos när alla ska till och från arbetet, hämta och lämna på förskola och skola. Det finns inte heller parkeringsplatser till flerfamiljshusen. Många parkerar på gatan, säger Anna Öhman Karlsson.

– Den trafikutredning som kommunen lät göra inför projekterandet av området beräknade att vägnätet skulle belastas med sex fordonsrörelser per fastighet och dygn. Bygger man flerfamiljshus blir det många fler, säger Filip Karlsson.

Enligt Daniel Helsing, tillförordnad chef för planenheten, skulle den ursprungliga beräkningen max ge 600 fordonsrörelser beräknat på 100 bostäder, vilket på ett ungefär motsvarar antalet fastigheter. Enligt detaljplanen är det inte begränsat hur många bostäder som får finnas på samma tomtfastighet, utan begränsningen är hur stor byggnad som får byggas på varje fastighet.

Boende överklagar byggloven

Anna och Filip, tillsammans med flera grannar, har överklagat byggloven för lägenheterna och jobbar för att detaljplanen ska ändras så att antalet flerfamiljshus begränsas.

– Just nu har vi inga uppdrag att ändra i detaljplanen. Om klagomålen leder till ett uppdrag om en ändring är det kommunstyrelsens beslut. Jag har dock svårt att se vem som kan tänka sig att initiera och bekosta en eventuell detaljplanändring, säger Daniel Helsing.

ANNONS

Han menar också att även om vägnätet är beräknat för 600 fordonsrörelser per dygn så tål det mycket mer.

– Även om det går upp till betydligt mer trafik så tål vägnätet det.

– Vi är glada för att bo här, vi gillar området och alla trevliga människor. Men det är just mängden kommande trafik som vi är oroliga för, säger Anna Öhman Karlsson.

ANNONS