Fokuserade. I samlad trupp gick hela Mannabergområdets natur igenom. Bild: Sara Fridholm
Fokuserade. I samlad trupp gick hela Mannabergområdets natur igenom. Bild: Sara Fridholm

Boende sa sitt om villor i Mannaberg

De planerade villorna i Mannaberg har upprört många boende i området, som har överklagat detaljplanen ur miljösynpunkt. Representanter från mark- och miljödomstolen var i går på plats för att se området med egna ögon innan de tar något beslut.

ANNONS
|

I går samlades ungefär 20 personer tillsammans med representanter för mark– och miljödomstolen och kommunen för att titta på området i Mannaberg där det planeras att bygga villor. Anledningen är att detaljplanen har överklagats ännu en gång, och den här gången till domstolen.

Läs också:Domstol synade Bacchusområdet

– Vi är här dels för att se området med egna ögon och dels för att alla som vill ska få chansen att säga vad de tycker, sa Göran Stenman, rådman vid Vänersborgs tingsrätt.

I slutet av januari beslutades det i kommunfullmäktige att anta den detaljplan, som innebär att det ska byggas 60–70 villor på Mannabergs sydsida. Boende i området överklagade det beslutet bland annat med hänvisning till att det borde tas fram en miljökonsekvensbeskrivning som belyser förändringar i grundvattennivåer och vattenflöden som en följd av exploateringen.

ANNONS

I överklagandet till länsstyrelsen stod det också att två av delområdena inte alls bör bebyggas och att övrig byggnation ska ske med betydligt mer glest utlagda tomter. Ett av områdena är med ”större lokala naturvärden där ingrepp bör undvikas så långt som möjligt”, enligt en naturvärdesbedömning som kommunen har gjort i området.

I juni beslutade länsstyrelsen att avslå överklagandet, men boende i området gav inte upp och har överklagat detaljplanen till mark– och miljödomstolen.

– Det som är märkligt är att länsstyrelsen var väldigt kritisk i första samrådsförslaget och sen har de flyttat två fastigheter lite, och då har de helt plötsligt inga som helst synpunkter, sa Kaj Mårtensson, boende i området som har överklagat besluten.

Det är just naturvärdena som de boende och Falkenbergs naturskyddsförening vill behålla i området. I kommunens naturvärdesbedömning konstateras det att ”om betesmarkerna exploateras är de skador som uppkommer svåra att förebygga eller kompensera” och att ”i området finns N–artskyddade groddjur vars fortplantningsområden inte får skadas eller förstöras”.

I överklagandet hänvisas det till just detta och de boende menar att kommunen bryter mot något som man själva har påpekat är viktigt ur miljösynpunkt.

– Vi är inte emot att de bygger, men man måste ta hänsyn till naturen, förklarade Kaj Mårtensson.

ANNONS

Mark– och miljödomstolen har lyssnat på bägge parter i målet och kommer nu att ta ställning i målet.

– Förhoppningen är att de gör en neutral bedömning, och då måste de avslå kommunens detaljplan, sa Mårtensson.

Domen kommer att meddelas någon gång under hösten.

ANNONS