Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biltvätt hemma på uppfarten eller gatan är inte bra för miljön.  Bild: Arkiv
Biltvätt hemma på uppfarten eller gatan är inte bra för miljön. Bild: Arkiv

Biltvätt hemma är inte snällt mot miljön

Brukar du tvätta bilen hemma på uppfarten? Gör inte det om du vill värna om våra vattenmiljöer. Varje år beräknas tusen ton olja och 50 ton tungmetaller spolas ut med vårt dagvatten i samband med biltvättar.

Den sista helgen i april varje år är det biltvättarhelg. Kampanjen startades 2014 av branschorganisationen Svenskt Vatten för att uppmärksamma hur viktigt det är att man tvättar bilen i en biltvätt och inte på gatan eller garageuppfarten hemma.

Svenskt Vatten arbetar för att Sverige ska ha rent dricksvatten, friska sjöar och hav. Biltvättarhelgen (som i år infaller 24-25 april) arrangeras för att upplysa om vad som händer när folk ”fultvättar” och låter vattnet rinna ut i gatubrunnar.

– Gör man det till exempel i Olofsbo eller någon annan ort vid havet på en hård yta rinner det rätt ut på stranden. På sommaren kan man alltså först tvätta bilen och en stund senare gå ner och tvätta sig själv i samma shampo i havet, förklarar Per Ola Svensson på miljö- och hälsoskyddskontoret i Falkenbergs kommun.

Gifter i vattnet

Det låter drastiskt men är ett sätt beskriva vad som händer med de cirka 15 miljoner biltvättar som sker direkt på gatan i Sverige varje år. Med följd att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner genom gatubrunnar och rakt ut i våra vattendrag, hav och sjöar.

Enda sättet att tvätta bilen miljövänligt är alltså att åka till en biltvättsanläggning och tvätta själv eller låta en automat göra det. Anledningen är att det bara är där som man kan separera de farliga ämnena från vattnet.

Om det nu är ett stort problem, finns det inte tankar på att införa förbud mot biltvätt på gator och uppfarter?

– Man kan som kommun besluta om det för gator som ligger inom vattenskyddsområden. Men det är bara Jönköping i hela Sverige som infört totalförbud. Det är väl för att skydda Vättern, säger miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Bengt Hackberg (S) som själv är engagerad i både Ätrans Vattenråd och Kustvattenrådet.

Alltid på biltvätt

Han rekommenderar att man alltid ska tvätta bilen på en biltvätt. De farliga ämnen som tas upp med vägdammet följer med smutsvattnet när man sköljer även om det är miljövänliga bilvårdsprodukter som används.

Visserligen blir det utsläpp även av att köra till en biltvätt. Men onödig bilkörning kan undvikas om man tvättar vid tankning eller i samband med att man uträttar andra ärenden.

Dagvatten

Dagvatten är regn- och smältvatten som kommer från till exempel hustak, gator, parker, parkeringar och gårdar. Till skillnad från avloppsvattnet passerar det inte något reningsverk utan rinner via brunnar rakt ut i Kattegatt, sjöar eller Ätran och andra vattendrag.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här