Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Bilder och berättelse om Slöinge förr och nu

Nu är den klar. Den första boken om Slöinge är tryckt och redo att släppas till allmänheten.

Tanken på att dokumentera bygdens företag i bokform föddes redan i slutet av 1990-talet när hembygdsföreningen startade en studiecirkel. Planerna lades sedan på is i några år. 
2011 drog Karl-Erik Wiengren igång en studiecirkel igen och genom Boris Eriksson hade föreningen tillgång till en bildskatt från Slöinge socken. De båda har dessvärre gått bort och inte fått uppleva bokens slutliga färdigställande.

Men nu är den alltså klar och täcker inte bara in företagen utan mycket annat ur bygdens historia med massor av bilder och berättelser. Många personer och företag har bidragit till projektet och lördagen den 12 november blir det boksläpp i matsalen på Björkhaga.
– Vi är väldigt tacksamma över att vi fått vara på Berte museum och ha våra cirkelträffar. Här finns plats så att vi kan bre ut oss, säger hembygdsföreningens ordförande Margareta Hackberg.

Förra året ordnades en utställning på museet av bilder som samlats in och där allmänheten uppmanades att hjälpa till med identifiering av människor och händelser.
– Jätteroligt att så många människor kommit hit eller ringt och berättat. Vi tar gärna emot mer bilder. Det är lätt att man slänger gamla foton som hittats om man inte vet vad de föreställer. Men vi kanske kan hjälpa till och det viktiga är att bilderna sparas på något sätt, säger Gun Henningson.

På Berte museums hemsida finns nu en flik som heter Slöingeboken där man kommer att göra kompletteringar och korrigeringar av eventuella felaktigheter i boken. 
– Vi har ju plockat uppgifter ur minnets arkiv på folk och det kan ju ha blivit fel, menar Margerat Hackberg.
– Eller att vi missat något som borde vara med, säger Tomas Ingemansson.
Svårast har varit just att välja vad som ska vara med och längden på de olika avsnitten. Materialet som samlats in räcker till ytterligare minst en bok.
– Men nu behöver vi nog vila minst ett år, säger Margareta Hackberg med ett leende.