Biblioteket håller miljömode-vernissage

Vem betalar priset för vår klädkonsumtion och vad innebär det för miljön? Det är frågor som utställningen Hållbart mode vill lyfta. I dag är det vernissage på biblioteket.

ANNONS
|

Projektet Stilmedveten drivs av den ideella föreningen Sveriges konsumenter och finansieras av Allmänna arvsfonden. Nu turnerar de runt i olika städer och i dag är det vernissage på Falkenbergs bibliotek mellan klockan 11 och 14.

Vi vill lyfta vad som är problemen med snabb klädkonsumtion. Man märker att det inte talas så mycket om det här. Fler är medvetna om de sociala problemen som vår konsumtion leder till, men inte så många om miljöproblemen, säger Sandra Douglasdotter som är kommunikatör för Stilmedveten.

ANNONS

Utställningen tar upp frågor om vad som är kvalitet och vilken makt man har som konsument. Skolklasser är inbjudna till workshoppar i nästa vecka och i dag under vernissagen hålls en workshop som är öppen för alla.

Vi gör om gamla t-shirtar som skulle ha slängts till halsdukar, halsband eller tygpåsar. Man behöver inte ha med sig en egen t-shirt, vi har ett samarbete med Röda Korset som skänker kläder till oss, säger Sandra Douglasdotter.

Hon tipsar om att titta efter ekologisk bommull, köpa second hand eller låna av varandra för att konsumera mer miljövänligt.

– Många blir chockade över hur mycket av pengarna man betalar för en t-shirt som går till butiken och hur lite bommullsodlaren eller sömmerskan får. Eller till exempel att det går åt 6 000 liter vatten för att producera en t-shirt, säger Sandra Douglasdotter.

ANNONS