Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hälften av bostäderna på Ginstvägen säljs ut efter beslut i KF.  Bild: Ola Folkesson
Hälften av bostäderna på Ginstvägen säljs ut efter beslut i KF. Bild: Ola Folkesson

Beslutet i KF: Fabo säljer Ginstvägen i Skogstorp

Fabo säljer halva sitt hyresbestånd på Ginstvägen i Skogstorp. Beslutet föregicks av debatt i kommunfullmäktige där ledamöter höjde oroade röster om framtida hyreshöjningar.

Under tisdagskvällens röstade Falkenbergs toppolitiker om försäljningen av Fabos hyreshus på Ginstvägen i Skogstorp.

Beslutet i kommunfullmäktige blev att hälften av Fabos 60 lägenheter på Ginstvägen säljs. Vinsten från försäljningen ska finansiera renovering av de lägenheter som fortsatt är kvar i bostadsbolagets ägo, samt 22 nyproducerade lägenheter i området.

Hyran höjs med nära 50 procent

Beslutet gick dock inte obemärkt förbi i dagordningen utan bjöd på en debatt om kommunens ansvar i socialt utsatta områden.

– I de här lägenheterna bor det relativt resurssvaga personer där hyrorna kommer höjas med ungefär 46 procent för de som bor i den huskroppen som Fabo ska ha kvar. Den huskroppen som ska säljas är också i behov av renovering och hur hyrorna kommer höjas där det vet vi inte.

– Vi i Vänsterpartiet är oroliga över att vi kommer ha familjer som inte har råd att flytta tillbaka när renoveringarna är klara, säger Anita Gidén (V) som yrkade avslag till beslutet.

Även Lars Fagerström (L) beskrev sig som bekymrad över försäljningen, vilket vittnade om en viss splittring i majoriteten.

– Det var en överraskning när jag läste i tidningen i morse att hyran efter renovering höjs med nästan 50 procent. Jag har haft många bekanta som bor i de här lägenheterna eftersom jag jobbat mycket med nyanlända. Att få en hyreshöjning från femtusen till närmare tiotusen tror jag leder till väldigt stora svårigheter.

”Gungor och karuseller”

Christina Johansson (S), ordförande i Fabos styrelse, delade inte de föregående ledamöternas oro. Johansson lyfte att hyreshöjning vid renovering görs enligt standard, och att det även gäller privata hyresvärdar.

– En lik lägenhet ska ha en lik hyra. Renoveras en lägenhet till en högre standard höjs hyran.

De kritiska rösterna var dock i minoritet. Äntligen, sade Anette Ivarsson (C) som följt förslaget i många år. Göran Janko (M) beskrev förslaget som bra och väl avvägt i talarstolen, samt lyfte effekten att 22 nya bostäder kan byggas i området.

– Man får se det som gungor och karuseller. Rent företagsmässigt är detta en väldigt bar affär och det glädjer mig att S har ändrat sig.

Förslaget klubbades igenom i KF med stor majoritet. Anita Gidén (V) reserverade sig mot beslutet.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här