Berguvens Särskilda boende på Falkagård har som första Halländska boende blivit Stjärnmärkta. Från vänster Hanna Egenvall, Sanna Persson, Wiveka Rickskog (kommunens demenssamordnare), Angelica Winroth-Svensson, Lisa Halvorsen, Tina-Marie Söderström, och Siri Larsson.
Berguvens Särskilda boende på Falkagård har som första Halländska boende blivit Stjärnmärkta. Från vänster Hanna Egenvall, Sanna Persson, Wiveka Rickskog (kommunens demenssamordnare), Angelica Winroth-Svensson, Lisa Halvorsen, Tina-Marie Söderström, och Siri Larsson. Bild: Mårten Samuelson

Berguvens boende det första stjärnmärkta i Halland

Berguvens särskilda boende på Falkagård har som första Halländska boende blivit Stjärnmärkta. Nu ska de i sin tur utbilda sina kollegor för att utveckla det personcentrerade arbetet i demensvården.

ANNONS
|

– Det finns en tendens att duktiga undersköterskor kanske söker sig vidare för att de vill göra mer och utveckla sig. Jag började leta efter något att erbjuda hela boendet och hittade det här på Demenscentrum, förklarar verksamhetsledare Hanna Egenvall.

Personcentrerat arbete

Utbildningsmodellen Stjärnmärkt vänder sig till särskilda boenden, dagverksamheter, hemtjänst- och biståndshandläggarenheter. Med syfte att ge personalen kunskap och verktyg för att kunna utveckla det personcentrerade arbetet på sin arbetsplats.

Arbetsplatsen får diplomet Stjärnmärkt när minst 80 procent av personalen genomfört utbildningen och arbetar utifrån dess intentioner. Sedan sker en omprövning av Stjärnmärkningen varje år.

Samtliga 48 anställda på Berguvens demensboende har nu genomgått de fyra utbildningsstegen.

ANNONS

– En satsning som kommunen gjort och vi fick möjlighet att vara med på. Det är ett sätt att kunna både dra till sig och behålla duktig personal, menar Hanna Egenvall.

Ska dela med sig

Tanken är att Berguvens personal ska dela med sig av sina kunskaper till övriga demensboenden i kommunen. Men det har man fått skjuta lite framåt i tiden på grund av pandemin.

– Vi vill ha fysiska möten och tar det nog i perioder. Att alla får samma utbildning är en kvalitetsutveckling. Det är lättare att jobba när man utgår från samma kvalitetsgrund, säger enhetschef Tina-Marie Söderström.

ANNONS