Bensinstationen i Morup tvingas slå igen

Bensinstationen i Morup har funnits sedan 1940-talet. Men macken lever inte längre upp till säkerhetskraven och måste stänga igen.
– Det är för jävligt, säger Karl Gustav Larsson som drivit macken de senaste tolv åren.

ANNONS
|

Den lilla bensintappen ligger utmed vägen som går genom Morups samhälle. Där har den legat sedan 1940-talet. Bredvid macken ligger också Morups bilverkstad.

Men nu är de sista dagarna räknade för bensinstationen.

– Vi får inget nytt avtal för att kunna behålla macken. Räddningstjänsten Väst ger inget tillstånd längre, säger Karl Gustav Larsson.

Han har varit återförsäljare på macken de senaste tolv åren. Innan dess arbetade han på verkstaden där han började 1966. Men trots att bensinmacken tidigare år fått tillstånd lever den nu inte upp till kraven som ställs av Räddningstjänsten Väst.

Nya regler från räddningstjänsten

– Den ligger för nära huset där verkstaden och bostäder finns och för nära vägen. Dessutom finns det för lite plats för tankbilen att fylla på bränsle anser de, suckar Karl Gustav Larsson.

ANNONS

– Det blev för mycket att åtgärda för att kunna gå runt.

Karl Gustav Larsson och Din-X har möjlighet att överklaga beslutet till Länsstyrelsen i Halland. Men det tänker de inte göra.

– Nej, det är ingen idé, det kostar bara en massa pengar.

Ett slag mot landsbygden

Att macken försvinner är ett slag mot landsbygden menar Karl Gustav.

– Det är för jävligt. De måste ju tänka logiskt. Det är precis som att de vill ha väck all service från landsbygden. Det är många som bor i Morup, i Glommen och även Tvååker som tankar här. Vi har även många som fyller på bensin till sina mopeder och gräsklippare, säger han.

Karl Gustav Larsson uppger att det tankas bensin och diesel för mellan 15 000 och 20 000 kronor per dag. Under sommaren säljs det för nära 30 000 kronor.

En som ofta tankar sin bil i Morup är Greger Ohlson som bor i Glommen. Han blir upprörd när han hör att macken nu försvinner.

– Det är tråkigt så klart. Den har ju legat här så länge, varför kan det inte få vara kvar. Det är sjukt, säger han.

Redan den 31 oktober stryps flödet från tapparna och skyltarna plockas ned.

Ligger för nära ett bostadshus

Carl Pettersson är handläggare på Räddningstjänsten Väst. Han förklarar varför macken inte längre får hantera brandfarlig vara på fastigheten.

ANNONS

– Tillståndet förnyas var tionde år. Under tiden har vi gjort en del tillsynsärenden där och identifierat ett antal brister som behöver åtgärdas. Bland annat ligger det ett bostadshus bredvid. För att uppfylla regelverket är det ganska mycket åtgärder som behöver uppfyllas, säger han och fortsätter:

– De drog tillbaka sin ansökan innan vi tog något beslut om tillstånd.

Fredrik Johansson är vd på Din-X.

– Vi hade gärna fortsatt. Det har varit en diskussion en längre period men avstånden till boende kan inte uppfyllas genom de krav som finns i dag, säger han.

Bensinstationen har fyllt sin funktion även om det inte varit någon vinstmaskin.

– Framför allt är det synd om de människorna som bor där och som inte vill åka in till centrum för att tanka, säger Fredrik Johansson.

ANNONS