Bensinautomat skimmad - tankade för 35 000

En lastbilschaufför som tankat i Falkenberg fick sitt kort skimmat. Bedragarna tankade sedan för 35 000 med det kopierade kortet.

ANNONS
|

Det här bedrägeriet inträffade natten mellan torsdag och fredag på Såifa vid Falkenbergsmotet. Såifa är Preems dieselnät för tung yrkestrafik.

– Lastbilsstationen är inte bemannad men ligger bara hundra meter från macken och inom synhåll. Nu var det på natten när macken var obemannad men en kund larmade polisen som larmade mig. Så jag åkte dit och vi kunde plocka isär utrustningen de satt på automaten, berättar Joakim Stjernström som är ansvarig för stationen i Falkenberg.

Första gången

– Vi har funnits där i tjugo år och det är mig veterligen första gången det här händer. Man vet ju att det förekommer så jag har nästan gått och väntat på det. Automaterna blir bättre och bättre men de kommer hela tiden på nya sätt att komma förbi det. Att vi fick tag på utrustningen är i alla fall en stor framgång för Preem.

ANNONS

Enligt Joakim Stjernström kontrolleras automaterna varje dag och man har övervakningskameror som spelar in allt som händer. Men de som sysslar med den här verksamheten är professionella ligor som vet hur man undviker att fastna på bild.

En chaufför som tankat på stationen den aktuella tiden har på sociala medier lagt ut att hans kort kopierats och att det tankats för 35 000 kronor på det.

Den uppgiften kan inte Joakim Stjernström bekräfta utan hänvisar till Preem centralt. Där kopplas tidningen till presschefen Dani Backteg.

Kunder kompenseras

– Skimming är definitivt en brottsform som vissa grupperingar arbetar med och det drabbar branschen överlag. Vi och andra råkar ut för det med jämna mellanrum och vi använder olika typer av säkerhetslösningar.

– I det här fallet var det ett väldigt litet antal kort som hunnit användas. Vi är verkligen tacksamma för den uppmärksamma kunden som larmade. Så fort vi upptäcker det stoppas systemet och de kunder som drabbats kommer självklart att kompenseras, säger Dani Backteg.

Informationen kopieras

Skimming är när en bedragare manipulerar betalkortsautomater eller bankomater för att komma åt information från magnetremsan. Bedragaren kan exempelvis kopiera informationen på kortets magnetremsa eller läsa av den inpräglade informationen på kortet.

Sedan kan det användas för att köpa varor, till exempel på internet. Bedragarna kan också betala för tjänster, som hotellövernattningar, hyrbilar och resor. Köpen och tjänsterna kan beställas var som helst i världen. Därför är det viktigt att snabbt spärra ett kort som drabbats av skimming.

ANNONS
ANNONS