Bengtsson efter Persson

Hon kommer från Falkenberg, blev Katrineholms första kvinnliga kommunalråd och tog över efter Göran Persson. I går blev hon kungligt belönad för sina insatser i kommunen.

ANNONS
|

Hans Majestät Konungen har behagat förläna Marita Bengtsson, med rötter i Falkenberg, sin medalj i 8:e storleken i serafimerordens band.

Så står det i brevet från hovet till f d kommunalrådet i Katrineholm som belönas för sina kommunalpolitiska insatser.

Marita Bengtsson, 60 år till hösten, är född och uppvuxen på Arvidstorp i Falkenberg.

- Det var en överraskning att få medaljen, men skojigt. Jag känner mig stolt över att få utmärkelsen, säger Marita Bengtsson.

Mamma Annie var politiskt aktiv inom socialdemokraterna och bland annat ordförande i kvinnoklubben i Falkenberg på 1950-talet.

ANNONS

- Det var nog mammas kamp för alla kvinnors rätt att göra sig hörda som inspirerade mig till mitt politiska engagemang.

Pappan arbetade på skofabrik, men var framför allt fiolspeleman. Marita Bengtsson var yngst bland sex syskon i den musicerande familjen. Yngste brodern Jan-Erik Bengtsson bor kvar i Falkenberg och spelar i stadens blåsorkester.

- Tyvärr har jag ingen egen familj. Engagemanget som socialarbetare och politiker tog nog för mycket tid och kraft. Men jag har ju mina syskon och syskonbarn.

Efter studier på Katrinebergs folkhögskola flyttade Marita Bengtsson som 20-åring till Stockholm och utbildade sig till socialarbetare. Så småningom hamnade hon på praktik i Vingåker och blev kvar i Sörmland.

- Naturen i Sörmland med alla sina sjöar är fantastisk och jag saknar inte havet alls. Jag kommer ihåg hur det var i Falkenberg när vinterstormarna låg på.

I slutet av 1970-talet mötte hon i Katrineholms arbetarekommun en ung man vid namn Göran Persson som sedermera blev statsminister. Deras vägar kom att korsas många gånger under årens lopp.

- Första gången jag träffade Göran Persson slogs jag av hans stora begåvning och av vilken duktig talare han var. Vi ses fortfarande någon gång ibland när han dyker upp i stadshuset Gröna Kulle här i Katrineholm.

ANNONS

När Göran Persson 1976 var ordförande i skolstyrelsen i Katrineholm satt Marita Bengtsson i socialnämnden. Tre år senare kom han in i riksdagen och Marita Bengtsson tog över i skolstyrelsen.

1983 var det Maritas tur att hamna på riksdagsbänken och två år senare blev Göran Persson kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm. I samband med att Göran Persson fyllde 40 år utsågs han till skolminister.

Han ringde då Marita Bengtsson och föreslog att hon skulle ta över som Katrineholms första kvinnliga kommunalråd. Och det har hon varit sedan dess, ända fram till årsskiftet i vintras. Då avgick hon efter fjorton år som kommunstyrelsens ordförande.

- Jag har gjort mitt och det var dags att sluta. Nu har jag tid att ägna mig åt fritidsintressen jag inte hunnit med tidigare.

Hon målar just nu på sin stuga som ligger vid en av alla Sörmlands sjöar. En sommarstuga som hon för övrigt köpt av Göran Persson.

- Jag har visserligen både piano och gitarr, men lyssnar helst på musik. Till hösten tänker jag läsa ryska och sätta upp min vävstol. Det har jag längtat efter sedan jag lärde mig väva på Katrinebergs folkhögskola.

Även om hon stortrivs i Katrineholm hälsar hon på släkten i Falkenberg ett par gånger varje år.

ANNONS

- Jag gillar småstäder och tycker att Falkenbergs centrum med sina gågator har utvecklats på ett trevligt sätt på senare år.

Katrineholms kommun hade under 90-talet många kvinnor i ledande positioner. Den epoken har nu tagit slut i samband med Marita Bengtssons avgång.

- Jag är mest stolt över att vi moderniserade äldre- och handikappomsorgen i kommunen. Nu har männen tagit över och om jag ska vara riktigt ärlig tror jag att det kommer att märkas. Kvinnor prioriterar annorlunda än män och satsar oftare på så kallade mjuka frågor.

Marita Bengtsson har fortfarande kvar en del politiska uppdrag, bland annat har hon utsetts till ordförande i det nya regionförbundet.

Så helt har hon inte släppt det politiska engagemang hon levt med under större delen av sitt liv.

Men i går tog hon sig ändå tid att resa till Stockholms slott för att ta emot serafimermedaljen och träffa kungen och drottningen.

ANNONS