Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bengt Walter vill se eleverna lyckas i skolan

Han startade Drottning blanka-skolorna och drev dem under många år. Nu jobbar för fullt med Vesterhavsskolan. Bengt Walter har ett stort driv att utveckla.

– Min drivkraft har hela tiden varit att bli bättre. Att ha en idé som verkar i det närmaste omöjlig, och sedan fixa det, det går jag igång på, säger Bengt Walter.

Han är gift och har två barn och tre barnbarn som han tycker om att tillbringa tid med. Med ett krävande jobb tycker han om att göra aktiviteter på fritiden där han kan rensa hjärnan. Bland annat älskar han att experimentera i köket och göra musik med hjälp av datorn.

Bengt är en man med många strängar på sin lyra, och han har byggt på den i många år. I år har han varit i skolans värld i 32 år. 25 av dem har han drivit skolor i egen regi. Det var på 1990-talet som han började jobba med Drottning Blanka. Han såg en möjlighet att utöka kursprogrammet på gymnasiet och startade en linje som var en kombination av natur och el- och teleprogrammet, som är en föregångare till teknikprogrammet som finns än idag.
– När vi skulle starta den första skolan så fyllde vi aulan fyra gånger för att berätta om utbildningarna och skolan. Det var helt galet så stort intresse det var.

Sålde Drottning Blanka
2007 släppte han dock skolorna. Då hade han byggt upp fyra stora organisationer, och kände att de inte riktigt styrde åt samma håll som han själv önskade. Därför bestämde han sig för att sälja och ett par år senare startade han Vesterhavsskolan.

Den arbetar han med i dag och han trivs oerhört bra med det.
– Vi hade kunnat göra denna skolan också mycket större om vi velat, vi har enormt söktryck. Men olika anledningar gör att det inte passar sig, dessutom har jag ingen personlig vinning i att göra den större på det sättet. Jag har redan gjort det med Drottning Blanka.

De började med 100 elever där och har nu 330. Och Bengt är mycket stolt över skolan som är en profilskola med musik, dans, hockey, fotboll och tennis. Framöver startas även en teaterprofil på skolan.

Bengt tror stenhårt på idén att röra på sig mera inom ramen för skolan. Och tittar man på statistiken verkar det gå bra, enligt Bengt.
– Vi vill att eleverna ska klara sig. Skolan ska vara bland de 10 procent bästa skolorna i Sverige. Då är det så att de vi rekryterar är ambitiösa och inne på den linjen. Det är duktiga och målmedvetna elever som vill mycket.
– Vi vill ha en bra skolkultur, bra respekt för varandra. Jag tycker att vi lyckas med det.

Ansökan
Det är vanlig ansökan som går på ansökningsdatum som gäller med undantag för syskonförtur, vilket man har för att underlätta för familjerna och för att barnen ska ha ett känt ansikte på samma skola.

Nyligen byggdes ett helt nytt skolhus anpassat för verksamheten.
De lokaler man var i tidigare, låg på ovanvåningen och salarna var inte i optimala. Dessutom har man för ett antal år sedan byggt ut en annan byggnad på området för att barnen ska ha en plats för sin gymnastik, i Arena Vesterhavet.

Bengt är noga med att påpeka att han inte driver varken den här eller tidigare med Drottning blanka för att tjäna pengar till sig själv.
– Det viktigaste för mig är att människor får nytta av det jag gör. Jag ville att gymnasieeleverna skulle till Chalmers och klara det. Jag ville skapa ett mervärde för dom.

Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergs-Posten.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här