Socialchef Johan Klingborg är inte oroad över den nuvarande smittan i omsorgen.
Socialchef Johan Klingborg är inte oroad över den nuvarande smittan i omsorgen. Bild: Håkan Johansson

Bekräftad coronasmitta i hemtjänsten i Falkenberg

Flera fall av coronasmitta har bekräftats bland personal och brukare inom hemtjänsten i Falkenberg. Socialchef Johan Klingborg berättar om vårens lärdomar och bemanningsutmaningarna inför vintern.

ANNONS
|

I hemtjänsten i Falkenberg är det just nu fem vårdtagare och nio i personalen som bekräftats med covid-19. Samtidigt finns bekräftad smitta på äldreboendet Boken där en brukare insjuknat.

– Jag tycker inte att det är en hög siffra. Visst, det kan låta mycket med fem. Men då ska man komma ihåg att vi har 1500 vårdtagare i hemtjänsten och att omsorgen är en av de största arbetsgivarna. Talen representerar smittan i samhället i stort ganska väl, säger socialchef Johan Klingborg.

Menar du då att man får räkna med en viss nivå av smitta i omsorgen?

– Ja, men som sagt ser vi inte någon större oro just nu. Vi håller ögonen på utvecklingen och jag tycker vår personal är väldigt duktig på att följa de rutiner vi har.

ANNONS

”Pandemin har tärt på energin och det är oroande”

Klingborg berättar vidare att förvaltningen under förra veckan konstaterade att det kan bli tufft med bemanningen framöver. Både på grund av personalbortfall vid konstaterad smitta, men även för att testningen inte alltid funkar som önskat vid misstanke.

– Testningen har tagit lång tid, både att boka tid och att få resultat. Det blir en påfrestning för oss. Nu denna veckan har det gått snabbare så det är på rätt väg, säger Johan Klingborg och fortsätter:

– Blir det mycket vab blir det dock svårt för oss att hinna bemanna. Där finns det inte så mycket vi kan säga, men vi vädjar till personer med samhällsviktiga jobb att, om möjligt, inte vara den som stannar hemma.

Hur hjälper lärdomarna från första vågen er i detta läget?

– Vi har lärt oss mycket när det kommer till rutiner och hur viruset beter sig. Men sen finns det även en minussida i att folk är trötta. Pandemin har tärt på energin och det är oroande. Vi lever i ett förhöjt spänningsläge och följer utvecklingen i andra regioner.

Rutiner vid smitta i hemtjänsten

När en vårdtagare i hemtjänsten bekräftats med smitta sätts rutiner för smittskydd och testning igång. Johan Klingborg berättar att de även bistår sjukvården med information som krävs för att utföra smittspårning.

ANNONS

– Vi försöker bland annat minimera kontakterna som vårdtagaren har. Vi har ett tal som visar hur många en brukare träffar under en viss tid, och de talet försöker vi få ned så mycket som möjligt. Sen följer vi hur dåliga de blir så vi snabbt kan agera eller larma om det behövs sjukhusvård.

ANNONS