Daniel Johansson, tillförordnad socialchef i Falkenbergs kommun, bekräftar på torsdagen att ett fall av covid-19 har bekräftats på äldreboendet Berguven i Falkenberg. (Bilden till höger är en arkivbild).
Daniel Johansson, tillförordnad socialchef i Falkenbergs kommun, bekräftar på torsdagen att ett fall av covid-19 har bekräftats på äldreboendet Berguven i Falkenberg. (Bilden till höger är en arkivbild). Bild: Håkan Johansson/ TT

Bekräftat fall av corona på äldreboendet Berguven

Under onsdagen meddelade Falkenbergs kommun att ett nytt äldreboenden fått ett bekräftat fall av covid-19. Nu berättar socialchefen Daniel Johansson att det rör sig om Berguven på Falkagård.

ANNONS
|

Daniel Johansson förklarar att frågorna har varit många sedan kommunen gick ut med informationen om att ett nytt fall av coronaviruset bekräftats på ett kommunalt äldreboende.

– Vi har pratat mycket fram och tillbaka om det här och det råder olika uppfattningar om hur långt sekretessen sträcker sig. Alla kommuner hanterar det olika kring att berätta vilka boenden det rör sig om. Och vi vill informera alla anhöriga innan vi går ut med informationen om vilket boende det rör sig om, säger Daniel Johansson och fortsätter:

– Men för att undvika spekulationer kan jag bekräfta att det rör sig om Berguven och ett bekräftat fall. Övriga provtagningar har kommit tillbaka negativa så det handlar om en brukare i nuläget.

ANNONS

Brukare isolerad på sitt rum

Berguven är ett gruppboende för personer med demenssjukdom, boendet har 48 lägenheter fördelade på sex avdelningar. Den brukare som bekräftats smittad har nu isolerats på sitt rum och antalet personer som jobbar med brukaren har minimerats.

– I alla fall där vi jobbar mot misstänkt eller bekräftad smitta är det full skyddsutrustning som gäller. Och vi gör allt vi kan för att minimera antalet personer som brukare träffar.

Personalen på boendet tillåts inte gå mellan avdelningarna. Men enligt Daniel Johansson jobbar personalen på avdelningen där smittan finns med både friska och sjuka brukare.

– Personalen kan jobba med flera brukare och anledningen till det är att när du är inne hos smittade så har du full skyddsutrustning och när du sen kommer ut och tar av den så betraktas du som helt fri från virus. Det är så rutinerna ser ut. I övrigt följer vi Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Hallands rutiner kring spritning och basala hygienrutiner.

På er hemsida står att anhöriga till den smittade samt att anhöriga på den berörda avdelningen informeras. Informeras inte anhöriga på hela boendet?

– Nej det är endast anhöriga på den specifika avdelningen som informeras. Och resonemanget där är att vi försöker begränsa informationen och bara gå ut med information som fyller en funktion. På de andra avdelningarna finns ingen risk för smitta i nuläget och av den anledningen väljer vi att bara informera anhöriga på den berörda avdelningen.

ANNONS

Men kan man inte förstå oron som säkerligen finns bland anhöriga på hela boendet?

– Absolut kan vi det och det är den här typen av frågor vi brottas med hela tiden. Informationen kan tyckas intressant för andra men den är inte relevant utifrån smittskyddet, säger Daniel Johansson.

ANNONS