Begränsat antal matvagnar i sommar

Ett trevligt inslag i gatubilden men ett problem för vanliga restauranger. Falkenbergs kommun har medvetet begränsat antalet rullande matvagnar.

ANNONS
|

Även denna sommar kommer matvagnar, så kallade food truck, vara en del av Falkenbergs gatuliv. Nytt för i år är Pölsemannen och tre tillfälliga vagnar som enbart kommer sälja under evenemanget Wheels and wings. Totalt finns 13 stycken fasta platser tillägnade matvagnar i Falkenberg. Vagnägarna ansöker om kontrakt för att få stå på de utvalda platserna ett år i taget, och i sommar är samtliga platser redan uppbokade.

Enligt Henrik Olsson, utvecklingsledare för stadskärnan, får kommunen in en del förfrågningar men det begränsade antalet platser och vagnar är ett medvetet val från kommunens sida.

–Det är viktigt att ha i åtanke att vi inte kan slå undan benen på de restauranger som finns här året runt. För att vara en så liten ort så finns det förhållandevis många restauranger och om vi ska skapa en attraktiv kommun för invånarna även vintertid så kan vi inte ha för många matvagnar, säger han.

ANNONS

Det kommunala bolaget Destination Falkenberg, som bland annat anordnar Falkenbergs matdagar, arbetar för att lansera Falkenberg som en matkommun. Destinationsutvecklare Kristjan Fannar delar samma syn som Henrik Olsson när det kommer till antalet matvagnar.

– Vi jobbar med de mataktörer som vill vara med och utveckla Falkenberg på ett långsiktigt sätt. Matvagnarna är lite av en kombination, de skapar en härlig och positiv stad speciellt under sommaren men man måste också tänka på de åretruntdrivna restaurangerna, säger han.

En gång per år blir matvagnar som registrerats i Falkenbergs kommun kontrollerade av miljö- och hälsoskyddskontoret. De vagnar som kommer utifrån och vistas i Falkenberg en kortare tid är oftast kontrollerade i sin hemkommun. Livsmedelsinspektör Saouli Hautakangas har inte upplevt några problem med de matvagnar som rör sig i Falkenberg.

– Det har inte varit några som försökt undkomma kontroll. Oftast vill de ställa vagnen där det finns folk och då är man ju synlig för oss, säger han.

ANNONS