Barn- och utbildningsnämndens tidigare underskott på 1,8 miljoner kronor följer inte med in i 2021 års budget.
Barn- och utbildningsnämndens tidigare underskott på 1,8 miljoner kronor från 2018 stryks. Bild: Arkiv/montage

Barn- och utbildningsnämndens tidigare underskott stryks

Det tidigare budgetunderskottet som barn- och utbildningsnämnden har tampats med stryks. 1,8 miljoner, som de annars hade behövt jobba in, lägger de i stället på bland annat ett nytt läxhjälpssystem.

ANNONS
|

Barn- och utbildningsnämnden kan pusta ut. Negativa resultat, som har efterföljts av tuffa besparingar, är ett minne blott. I alla fall för nu. Kommunfullmäktige beslutade i slutet av mars att nämndernas över- och underskott inte följer med in i 2021.

– Vi kommer inte att bära med oss några underskott sedan tidigare. Det är jättebra. Det är tuffa ekonomier i våra verksamheter och det är viktigt att vi har budget i balans, säger Peter Dygården, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

För barn- och utbildningsnämnden handlar det om ett tidigare underskott på totalt 1,8 miljoner kronor från 2018.

– Vi slipper ju att jobba in 1,8 miljoner som skulle ha jobbats in annars. Det är 1,8 miljoner som vi kan lägga på något annat.

ANNONS

Resultatet för 2020 var däremot avvikande för nämnden. På grund av oförutsedda kostnadsminskningar för bland annat måltider samt inkomstförstärkningar i form av statsbidrag till följd av pandemin redovisades ett positivt resultat på drygt 17,5 miljoner.

– Det är inte ofta nämnden har gått så mycket plus.

Får pengar av staten

Men inte heller nämndernas överskott följer med in i budgeten för 2021, efter kommunfullmäktiges beslut. Däremot får barn- och utbildningsnämnden 3,5 miljoner från staten som ska användas till att hantera den utbildningsskuld som har uppstått under coronapandemin.

– Vi har ganska många barn och elever som mår dåligt under isoleringen. Barnen har inte kunnat göra sina aktiviteter och det finns en ökad psykisk ohälsa. Det är viktigt att komma igång med de bitarna och utbildningsskulden.

Nämnden jobbar aktivt med att se över vad som behövs i verksamheterna för att lindra konsekvenserna av pandemin. Från statens håll finns en önskan om att se över möjligheterna till lovskola och att förlänga terminen. Samtidigt har flera skolor i Falkenberg infört ett system där eleverna kan logga in och få läxhjälp.

– Det kommer att göras en hel del åtgärder, men vi måste vara anpassade. Alla behöver inte samma. Det är ett jättejobb för att kunna möta varje elev och se vad den behöver. Vi tittar på helheten kring det, säger Peter Dygården.

ANNONS

Läs mer: Nya besparingar inom förskola och skola

Läs mer: Avdelningarna som aldrig blev av kostar över en halv miljon

Läs mer: Fler elever mår dåligt av fjärrundervisning

ANNONS