Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Barken Viking kommer till Falkenberg

För första gången sedan barken Viking kom till Göteborg för 70 år sedan ska hon lämna hemmahamnen och ge sig utanför Älvsborgsbron. I slutet av januari kommer skeppet till Falkenberg för att genomgå underhåll hos Falkvarv.

Barken Viking är det största segelskepp som byggts i Norden. I drygt 40 år gick hon med lastfart till alla jordens hörn innan det såldes till Göteborgs stad. Sedan 1957 har hon legat vid Lilla Bommen och blivit ett av Göteborgs kända landmärken.

Nu för första gången sedan ankomsten till Göteborg lämnar hon staden och styr kosan mot Falkenberg. Här ska skeppet ligga på varv hos Falkvarv.

– Tidigare skötte vi underhållet i Göteborg men Götaverken finns inte längre och sedan den nya Hisingsbron byggdes kommer vi inte längre fram till Gotenius varv, säger Karin Lottkärr som är projektledare hos det kommunala bolaget Higab som äger Viking.

Att det skulle bli Falkvarv som skulle få jobbet var inte helt solklart. Eftersom Higab är ett kommunalt bolag måste alla större arbeten upphandlas på korrekt sätt.

– Vid ett sådant här stort jobb måste vi skicka ut förfrågan till alla större varv i hela Europa, säger Karin Lottkärr.

Bogseras till Falkenberg

Falkenberg och Falkvarv är det för Göteborg närmsta varvet som klarar av uppgiften, men att ta sig hit är ingenting som Viking klarar av på egen hand. Skeppet ska bogseras hela vägen från Göteborg.

– Bogserbolaget kommer sköta det mesta men vi kommer behöva ha lots med oss på delar av resan. Vi kommer dock behöva hyra in behörig personal som kommer vara ombord på Viking, säger Karin Lottkärr.

Resan till Falkenberg kommer ta cirka tio timmar. Men innan fartyget kan lämna Göteborg kommer även delar av masten behövas att plocka ner. I dag är Viking 55 meter hög och segelhöjden under Älvsborgsbron är bara 45 meter.

– Hon kommer att bogseras över till Frihamnen först där vi kommer göra en del jobb med masten, säger Karin Lottkärr.

Runt den 24 januari nästa år är det beräknat att Viking angör Falkenberg. Här kommer hon ligga i ungefär tre veckor. Under tiden här ska botten blästras och målas. För den Falkenbergare som är nyfiken kommer angöringen vara en ståtlig syn.

– Vi är vana vid större båtar men Viking är väldigt mycket högre än de fartygen som brukar komma hit så det kommer bli kul att se säger Jan-Olof Carlsson vd för Falkvarv.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här