"Jag tror att det hade varit svårare att komma in i arbetslivet om jag inte hade fått den här möjligheten".
"Jag tror att det hade varit svårare att komma in i arbetslivet om jag inte hade fått den här möjligheten".

BAL blev vägen in i vårdyrket

Genom kommunens BAL-anställning fick Isolde Åkesson en fot in på arbetsmarknaden. I ett år har hon jobbat på äldreboendet Boken samtidigt som hon utbildat sig till undersköterska.

ANNONS
|

Isolde Åkesson är en av de fem personer i Falkenbergs kommun som har haft en så kallad BAL-anställning, eller arbetslivsintroduktion som det egentligen heter. Det innebär att hon under ett års tid har arbetat 75 procent parallellt med 25 procents undervisning, i hennes fall till undersköterska.

– Jag har trivts hur bra som helst. Jag tror att det hade varit svårare att komma in i arbetslivet om jag inte hade fått den här möjligheten, säger hon.

För ett år sedan tog Isolde Åkesson studenten från Trädgårdsutbildningen på Munkagårdsgymnasiet. Men hon insåg snart att hon hellre ville jobba med människor i stället. Hon hade ingen tidigare erfarenhet av vårdjobb, men hennes mamma som jobbar på ett annat äldreboende i kommunen hade gett henne en positiv bild av yrket.

ANNONS

– Hon har berättat hur mycket hon trivs så jag blev sugen på att testa. Vården är så himla omväxlande och det ger verkligen jättemycket tillbaka, säger hon.

Hennes BAL-år har bestått av en dag skola, en dag hemstudier och 3 dagars jobb. På jobbet har hon tilldelats en egen handledare som har funnits där för att stötta och lära ut yrket.

– I början när allt var nytt var det mest att följa med och se hur det fungerade. Men efter ett tag när jag kommit in mer i det kunde jag gå själv, säger hon.

Isolde Åkesson upplever inte att det har varit några svårigheter för henne som ny och oerfaren att komma in som en i gänget på arbetsplatsen.

– Alla har varit schyssta och tagit sig tid att visa hur jobbet går till, säger hon.

När ett års BAL-anställning tog slut fick hon direkt sommarjobb på äldreboendet. I framtiden hoppas hon på fast anställning inom äldrevården.

– Helst vill jag jobba på ett boende så man får mer tid att faktiskt vara med de äldre. Inom hemtjänsten är det nog mer flängande som tar tid från det jag egentligen vill göra, säger hon.

ANNONS

Nu återstår bara tre månader studier och en månads praktik för Isolde innan hon äntligen kan titulera sig som undersköterska.

– Jag är ganska skoltrött nu så det känns jätteskönt att få börja arbeta på riktigt sedan, säger hon.

Är det någonting som du tycker kan förbättras med BAL-anställningarna?

– Överlag har det varit väldigt bra. Men i början var det för lite information om vilka tider som gällde och hur man gick till väga för att få sommarjobb.

ANNONS