Bakslag för Lilla Napoli – kan tvingas riva tältet

Länsstyrelsen upphäver Lilla Napolis tillfälliga bygglov för väderskydd och parkeringsplatser. Anledningen? Bygglovsnämnden meddelade aldrig fastighetsägaren om planerna.

ANNONS
|

Våren 2018 beviljade bygglovsnämnden i Falkenbergs kommun ett tidsbegränsat bygglov för ett väderskydd och 24 parkeringsplatser på fastigheten Spetsen 1 där pizzerian Lilla Napoli har sin verksamhet.

Beslutet överklagades av Hallandsbäcken AB som köpte fastigheten våren 2019. Bygglovsnämnden avvisade då överklagandet eftersom det bedömdes ha kommit in för sent.

LÄS MER:Så är framtiden tänkt där Lilla Napoli ligger

I januari i år valde länsstyrelsen trots allt att ta upp överklagandet av bygglovsbeslutet för prövning. Det har nu fått till följd att länsstyrelsen gått på fastighetsägarens linje och beslutat om att upphäva bygglovet.

Ärendet ska nu vidare till nämnden för handläggning eftersom det har hanterats felaktigt, enligt länsstyrelsen. Detta kan få till följd att den populära pizzerian blir av med merparten av sittplatser och bord för gäster.

ANNONS

– Det är dubbelfel. Först ansåg kommunen att vi inte hade klagorätt, och sen har kommunen inte iakttagit det regelverk som ska säkra fastighetsägarens vetskap om det här, säger Tommy Ström, affärsjurist, och ombud för Hallandsbäcken.

– Det är beklagligt om bygglovsnämnden inte har vetskap om basala frågor i den verksamhet som de själva bedriver.

– Lilla Napoli är naturligtvis en pittoresk pizzeria som är populär. Men även de som bedriver pittoreska pizzerior måste ju följa de regelverk som finns, säger Tommy Ström.

Bo Gustafsson (M), vice ordförande i bygglovsnämnden, blir förvånad när han får höra om ärendet och har inte sett beslutet från länsstyrelsen som är daterat 12 maj.

– Jag tycker det låter mycket märkligt om det är såhär, vilket det uppenbarligen är om länsstyrelsen fattat det här beslutet och nu kommer med kritik. Det kan naturligtvis ha skett en miss, men än så länge är det oklart för mig, jag vet mer efter nästa veckas möte.

Tommy Ström berättar att ägarna till Lilla Napoli och fastighetsägarna inte pratar med varandra.

– Jag har kommunikation med Lilla Napolis juridiska ombud i Malmö. Det är så det fungerar och det har blivit lite infekterat, säger han.

ANNONS

Tommy Ström utesluter inte en lösning där fastighetsägaren går med på ett tillfälligt bygglov för serveringstältet.

– Det blir en helhet som måste lösas i så fall.

Lilla Napolis ägare vill inte uttala sig. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.

LÄS MER:Lilla Napolis toalett måste bort

LÄS MER:Skräpigt vid Lilla Napoli och Mekonomen

LÄS MER:Lilla Napoli ser ut att gå i graven

LÄS MER:Restaurangstråk utmed Ätran kan bli Lilla Napolis nya plats

LÄS MER:Nytt möte i kommunledningen i dag

LÄS MER:Så tänker Lilla Napoli om framtiden

LÄS MER:”Vi vill utveckla verksamheten, inte vara här på lånad tid”

LÄS MER:Falkenbergspizzerian prisas för sin mat

LÄS MER:Uppsägningen av Lilla Napoli är ogiltig

LÄS MER:Markägarna tiger om Lilla Napoli

ANNONS