Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bakläxa på polisutredning om lurendrejare

Tingsrätten har skjutit upp rättegången mot den falkenbergare som misstänks för att ha utgett sig för att vara kvinna och via nätet lurat 316 400 kronor av en kärlekskrank man.

Åtalet, som HN tidigare beskrivit, är möjligen överraskande utifrån kunskapen om den misstänkte. Han, en 32-årig falkenbergare, har tidigare gjort sig skyldig till grövre våldsbrottslighet. Att han nu skulle ha gett sig in i en mer förslagen bedrägeriverksamhet, med ömsinta mejl och sms, överensstämmer knappast med hans tidigare brottshistoria.

Visserligen har polisen kunnat spåra pengar från den lurade mannen till den 32-årige falkenbergarens konto, men den misstänkte antyder att det i själva verket är en kvinna – som han inte namngett - som ligger bakom. 32-åringen skulle i så fall bara ha agerat mellanhand, den som tagit emot och fört pengar vidare.
Rättegången skulle ha hållits i förra veckan. Men tingsrätten gick på advokat Lennart Johanssons linje och ansåg att polisutredningen bör kompletteras, bland annat med ytterligare utredning av telefontrafiken för att eventuellt se om det kan finnas en alternativ gärningsman – eller snarare kvinna.
Därför dröjer rättegången. 

Brottet uppdagades när den misstänkte mannen i december förra året togs in av polisen sedan han ertappats med en pistol. Undersökningen av en mobil i mannens ägo gav inblick i bedrägeriet.
Den lurade 64-årige mannen har sagt att en kris i hans liv förmodligen bidrog till att han lät sig luras. ”Kvinnan” uppgav att hon skulle använda pengarna för att betala sig ur en knipa för att sedan kunna förena sig med mannen.