Badgäster trotsar avspärrningarna

Det kan ta lång tid innan kommunen har råd att reparera sanddynerna på Skrea strand. Under tiden trotsar badgäster både förbudsskyltar och avspärrningar.

ANNONS
|

– Skyltarna hjälper inte, folk slänger över sina ungar och går över klitterna ändå, säger Jerry Bengtsson på Skog- och kustavdelningen.

Det är främst vid Glasshuset som avspärrningarna inte hjälper. Vid den andra avspärrade klittern, nära Ocean, följs förbudet bättre.

– Det är inte så många som tränar och springer över klitterna längre. Men skadorna har ändå blivit värre på grund av den hårda vinden.

Förra helgens ”spontan cruising” i det inställda Wheels & Wings fotspår gav inget ökat slitage.

– Vad vi såg så höll sig alla på spänger och vägar, säger Jerry Bengtsson.

Budgeten för att köra tång redan spräckt

Klitterna byggdes längs hela Skrea strand för cirka hundra år sedan i syfte att få sanden att stanna kvar på stranden och inte blåsa iväg inåt land. Två områden har nu blivit så slitna av väder och promenerande människor att de behöver repareras. Dock kan arbetet inte påbörjas förrän det kommer tång till Skrea strand, då man vill lägga ris och tång i groparna som finns för att få sanden att fastna där.

ANNONS

Hittills är det bara de norra delarna av Falkenbergs kust som drabbats av stora mängder tång. Att använda den tången är inte aktuellt just nu. Enligt Jerry Bengtsson har man redan spräckt årets budget på 200 000 under de fyra dagarna man körde bort tången i bland annat Glommen.

– Vi har inte lagt något förslag om mer pengar från kommunen, men det blir nog svårt att få mer då kommunen går på knäna inom andra områden, säger Jerry Bengtsson.

Kommunen har slutat harva sand

Kust och skog har även slutat att harva, riva upp, sanden närmast de avspärrade klitterna. Det gör att sanden torkar saktare och risken att den blåser iväg minskar.

– Vi behöver sätta oss ner med kommuncheferna i höst för att komma fram till en kompromiss. Vissa medborgare vill att vi river upp sanden så den blir fluffig att gå på, kommunen får dra gränsen.

Ogräs gillar när sanden inte rivs upp, något som också är positivt för att binda kvar sanden. Även rödlistade arter kan ges en ny chans.

– Vi hade besök av en botanisk förening som gick och visade vilka växter längs stranden som är rödlistade. Målla och Strandhågen är två av dem. Vi ska få en kurs i hur man harvar på stränder för att skydda dessa, säger Jerry Bengtsson.

ANNONS
ANNONS