Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Bacchus i Falkenberg står klart – kostade en halv miljard

Första etappen av Bacchus är i hamn. Nu står det fyra höghus vid Skrea strand och blickar ut över Kattegatt. Det återstår bara tre lägenheter att sälja i byggprojektet som kostat omkring en halv miljard.

Via bolag så har Jörgen Hallgren, Per-Olof Andersson och Johnny Hansson byggt etapp ett av Bacchus. Projektet med påkostade lägenheter precis vid havet startade för drygt fyra år sedan.

– Det har gått över förväntan, men vi hade ett hack i kurvan i början då vi inte sålde en lägenhet på ett halvår. Vi fortsatte att köra på och tog en liten risk. Andra huset tog lång tid att sälja, berättar Per-Olof Andersson.

I nästa steg så förbokades försäljningen till hus fyra och när de såldes vågade ägarna starta bygget av hus nummer tre.

Var planerat för sex hus

På tidiga illustrationsskisser av Bacchus så var det planerat för sex högre hus. I slutändan blev det fyra.

– Jag tycker att resultatet blev bättre än skissen för samtliga lägenheter har fått havsutsikt. Vi har byggt husen i solfjäderform, vilket gör att trapphus och andra saker vetter mot höglagret, säger Jörgen Hallgren.

Standardhuset har 35 lägenheter, men sen finns det lite variationer. Totalt sett är det 138 lägenheter, sen är det några som har köpt både två och tre lägenheter som har slagits ihop till en stor paradvåning.

Till exempel är det en lägenhet på 253 kvadratmeter på våning sju i hus nummer tre som kostade 13,5 miljoner. Avgiften för den är på 12 000 kronor i månaden.

En trea för 4,5 miljoner

Merparten av lägenheterna är från 65 kvadratmeter upp till 97 kvadrat. På våning sex kostade en trea 4,5 miljoner, vilket är priser som är långt mycket högre än vad bostadsrätter i samma storlek säljs för i Falkenberg.

– Det fanns några härliga falkenbergare som sa att det aldrig skulle bli bostäder här. Det gaur inte. Idag är det rätt roligt att fråga dem om de inte ska flytta hit, säger Jörgen Hallgren, som själv köpt en lägenhet i huset längst ut.

Johnny Hansson bor sedan snart ett år tillbaka i hus nummer tre där han har en stor lägenhet.

– Det passade bra i mitt liv att bli av med huset och skaffa lägenhet.

Nästa etapp av Bacchus planeras

Nu tittas det på hur nästa etapp av Bacchus ska utformas. En sak som är säker är att det måste tas hänsyn till bullret från varvet som ligger på andra sidan Ätran.

Resterande byggrätter ägs av SBB och HSB till 50 procent vardera.

– Det kommer att bli fler bostäder, omkring 400-500, och det är flerfamiljshus på tre till fem våningar i varierande höjder som gäller. Förmodligen blir det en blandning med lite hyresrätter, men mestadels bostadsrätter. Men några villor blir det inte här ute, säger Jörgen Hallgren, som påpekar att det i så fall hade blivit väldigt dyra villatomter.

Inga kanaler med vatten

Han säger att det även finns möjlighet för en förskola och kanske någon restaurang.

På en tidig skiss fanns det inritat kanaler längst ut på Bacchus. Men det är inte aktuellt.

– Det är en byggteknisk fråga då stadsdelen ska tåla en storm och då ska inte vatten tryckas upp ur någon kanal, säger Johnny Hansson.

– Vatten finns det tillräckligt av här ändå, inflikar Per-Olof Andersson med ett leende och få medhåll av Jörgen Hallgren:

– Vi behöver inte mer vatten här. Det finns redan på tre ställen.

Nytt hotell längst ut?

Jörgen Hallgren sitter med för SBB och förbereder nu för bygget av etapp två. Byggtiden för att få hela området klart ligger på upp mot tio år.

– Vi har möten om det här hela tiden och vi måste hitta en samsyn med HSB.

– Sen tål nog marknaden i Falkenberg inte mer än 35 bostadsrätter i den här prisklassen årligen. Det har varit lagom, säger Per-Olof Andersson.

– Men det beror också på hur det byggs i övrigt i Falkenberg och det går att plussa på antalet nybyggda lägenheter med hyresrätter, menar Johnny Hansson.

Förutom bostäder finns det planer på att bygga både ett hotell, parkeringshus och kontor längst ut på Bacchus.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här