Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bölse kvarn totalförstördes natten till söndagen.  Bild: Anna Oscarson
Bölse kvarn totalförstördes natten till söndagen. Bild: Anna Oscarson

Bölse kvarn totalförstörd i brand

Bölse kvarn mellan Glommen och Morup brandhärjades natten till söndagen.

Räddningstjänsten fick larm klockan 02.45 om en brand i Bölse Kvarn, väderkvarnen längs gamla E6 mellan Glommen och Morup. När räddningstjänst anlände till platsen strax innan klockan tre var byggnaden helt övertänd. Arbetet koncentrerades till att förhindra spridning till omgivande bebyggelse. Klockan 03.30 var branden under kontroll.

- Det är bara ett skelett. Byggnaden kommer att brinna upp mer eller mindre. Den kommer inte att gå att rädda. Nu bevakar vi så att elden inte sprider sig, säger Peter Stened, inre befäl på räddningstjänsten.

Sju-åtta enheter från Falkenberg och Tvååker bekämpade branden under natten. Länsväg 767 stängdes av under släckningsarbetet men öppnades igen vid 05-tiden.

Räddningstjänsten var tidigt på söndagsmorgon kvar på platsen för eftersläckning men har nu lämnat. Inga personskador har rapporterats.

Polisen har spärrat av området och kommer att genomföra en teknisk undersökning.

Orsaken till branden är ännu oklar. En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts.

– För att kunna spärra av och göra de här initiala åtgärderna måste man ha någon rubricering och då är det mordbrand i nuläget. Jag känner inte till om det finns några konkreta misstankar om det men man har i alla fall inlett på det, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Kvarnen har stort historiskt värde. Den uppfördes 1897 och ägs av Morups-Stafsinge hembygdsförening. Kultur- och fritidsnämnden föreslog 2012 att Bölse kvarn skulle få diplom för god byggnadsvård. Den hade då fått ny stickeklädnad, nya vingar och ny axel.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här