Bästa tiden nu för blomstermandalas


– Bästa tiden att göra det här är nu när vi har ett crescendo av färger. Det kan inte vara bättre, förklarar Hanna Wendelbo och visar blomstermandalas med fantastiska former och färger.

ANNONS
|

Blomsterpill och mönsterlek kallar hon det. Formgivaren Hanna Wendelbo är på plats i Rian designmuseum för workshop en lördagseftermiddag i oktober.

En stund tidigare har de tolv deltagarna varit ute och plockat blommor och växter i närheten av museet. De har även tagit med sig från sina egna trädgårdar.

– Jag har med mig mycket blommor också. Det är mest för att få känslan som vi är ute och plockar. Sedan använder vi andra delar av blommor som man inte tänker på annars. Ett blad har till exempel ett utseende på ena sidan och ett annat på andra sidan, säger Hanna.

ANNONS

Alla delar används

Alla delar av blommorna och växterna används för att skapa spännande mönster.

Hanna Wendelbo började göra blomstermandalor 2014 som avkoppling från sitt vanliga designerjobb. Intresset för hennes blomsterpill har sedan vuxit stadigt.

– Intresset för närodlade växter har också vuxit explosionsartat. Jag trodde aldrig när jag startade att det skulle bli ett ben i min verksamhet.

Just den delen har fått vila ett tag på grund av pandemin men har så smått börjat komma igång igen.

Representerar kosmos

En mandala är ett geometriskt mönster som används inom buddismen och

hinduismen där de representerar kosmos. Att skapa mandalamönster används också som ett hjälpmedel vid meditation.

– Det är olika vilken ingång man har för att göra sina mönster. För mig är det viktigt att inte tänka. Att jobba mer med magen och känslan än huvudet och analysen.

Lek med mönster

Deltagarna får först göra en traditionell mandala där man börjar från mitten och går utåt. Sedan får de göra en spegling. En halv mandala som sedan fotograferas. Med hjälp av appar i mobilen kan man sedan skapa fantastiska mönster.

– Jag är fascinerad av blommor och följer Hanna på hennes instagramkonto. Man blir inspirerad av hennes blombilder och det är roligt att passa på och göra något själv, säger Lisbeth Hedin om varför hon deltog i workshopen på museet.

ANNONS

Workshopen på Rian designmuseum i Falkenberg var fulltecknad med flera personer på väntelista. Trycket var så hårt att den återkommer förr eller senare. Men något datum är ännu inte fastställt.

– Jag hoppas att man inte känner sig färdig när man går härifrån. Utan att det är början på en resa. Jag uppmanar alla att lägga upp sina mandalor på sociala medier och att man håller kontakt sedan, säger Hanna Wendelbo.

LÄS MER: Efter Instagramsuccén: Tapetdrottningen släpper bok

ANNONS