Frilansreportern Jan Söderlind angreps av försäljare från Mobilin när han gjorde ett jobb på Långås marknad. Nu har mobiloperatören 3 sagt upp sitt samarbete med företaget. Bild: Camilla Svensson
Frilansreportern Jan Söderlind angreps av försäljare från Mobilin när han gjorde ett jobb på Långås marknad. Nu har mobiloperatören 3 sagt upp sitt samarbete med företaget. Bild: Camilla Svensson

Avslutar samarbete efter försäljarnas attack

Även kommunikationsbolaget Com Hem avslutar sitt samarbete med Mobilin efter försäljarnas attack mot journalisten Jan Söderlind på Långås marknad.

ANNONS
|

– Om bara hälften av det som rapporterats stämmer så är det långt över gränsen. Ett sådant beteende kan vi inte acceptera. Vi kommer att säga upp avtalet som ger Mobilin rätt att sälja våra produkter, säger presschefen Max Hellström.

Sedan tidigare har mobiloperatören 3 bestämt sig för samma sak. "Sättet som säljarna agerade på går emot allt som 3 står för", sade informationschefen Kamran Alemdar till HN.

Det var på Långås marknad den 24 juli som Jan Söderlind och hans son Carl-Leo blev påhoppade efter att Jan tagit bilder på marknadsgatan där Mobilins försäljare stod. De krävde att han raderade bilderna och han gick dem till mötes i ett försök att lugna ner dem.

ANNONS

Men försäljarna, som trodde att bilderna fanns kvar i kameran, blev ännu mer aggressiva. En av dem hotade med att slå sönder käken på sonen, en annan slet åt sig kameran och raderade allt, även bilder från andra jobb.

Försäljarna har polisanmälts och är misstänkta för olaga hot, egenmäktigt förfarande och ofredande. Fallet har hamnat hos Justitiekanslern, som ska ta ställning till om det rör sig om ett brott mot tryck- och yttrandefriheten.

HN har utan framgång sökt Mobilins vd Seleman Salim för en kommentar. Han har lovat att samarbeta med polisen. "Vill polisen ha information om vilka säljare som var där så berättar jag det. Jag kommer att göra allt som står i min makt för att reda ut detta", sade han till HN.

Läs också:

Journalist attackerad av försäljare på marknad

Bolag säger upp avtal efter reporterattacken

ANNONS