Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Avslut på magert laxfiskeår i Ätran

Solen sken vid prisutdelningen. Men något strålande laxfiskeår har det inte varit i Ätran. Årets största lax var på måttliga 7,5 kilo och drogs upp av Peter Johansson.

– Det ska man inte vinna på. Kommunen måste göra något för att förbättra för fisket. Ända från Vessigebro och ner till mynningen är det bara sand. Det finns inga lekplatser för laxen. Gör de inget försvinner laxen och de som fiskar, säger Peter Johansson.

Han kommer från Norrahammar, någon mil utanför Jönköping. Men Peter är sommarfalkenbergare sedan femton år ungefär och brukar åka ner till husvagnen vid Skrea strand så snart tillfälle ges.

Blygsam segerlax

Hans segerfångst i år är väldigt blygsam jämfört med den största lax han dragit upp.

– Jag tog en på över 19 kilo i Mörrum. Men där har också varit dåligt i år då det varit för lite vatten i ån.

– Här har vi fiskare diskuterat att man måste göra åtgärder. Så länge sanden finns här när laxarna kommer tror vi att de bara rusar igenom. Förr såg man fisk som hoppade i ån men det gör man inte längre. Jag har betalat 3500 kronor för ett årskort och det kanske folk inte vill betala längre om fångsterna minskar, menar Peter Johansson.

Något färre fiskekort

Johan Bengtsson på Destination Falkenberg konstaterar också att antalet sålda fiskekort minskat om än marginellt:

– Det är inte bra. Det borde skett en ökning i år. Hertingsprojektet har varit väldigt lyckat. Antalet laxar som vandrar upp har dubblerats men vi har inte sett de effekterna på fisket ännu.

Årets laxfiskesäsong varade 1 april till 30 september och fisketillsynsman Daniel Andersson kan notera 106 fångade laxar och 111 öringar. Väldigt låga siffror om man tittar bakåt i tiden.

Utvecklingsplan

Beslut om några konkreta åtgärder för att förbättra laxfångsterna i Ätran finns inte i nuläget. Däremot jobbas det på en utvecklingsplan.

– Den kommer att resultera i förslag på olika åtgärder. Då tittar man både på Ätran och Högvadsån. Men man måste titta på hur det påverkar andra fiskar och djur också innan eventuella åtgärder görs. Det är sällan en quickfix eftersom man måste vara säker först, säger fritidschef Christian Fager.

Sedan några år tillbaka har titeln Mister Lax tagits bort. Istället delas tre priser ut i kategorin Årets Lax plus ett pris till största öringen. Prisutdelare var Georgia Ferris (KD) som är ordförande i kultur-, fritids- och tekniknämnden.

Årets pristagare blev Peter Johansson, Norrahammar (guld 7,5 kg 87 cm), Lars Järvesjö, Mölndal (silver 6,7 kg 89 cm), Tobias Larsson, Falkenberg (brons 6,2 kg 85 cm). Öringpriset gick till Thomas Andersson (4,0 kg 74 cm).

LÄS MER: Därför har laxbeståndet i Halland minskat

LÄS MER: Lyckad laxdag vid Ätran

LÄS MER: BBC-journalist gör natur-tv om Falkenberg

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här