Avdelningarna som aldrig blev av kostar över en halv miljon

Beslutet om fyra nya avdelningarna på Hertings gård förskola avbröts. Men priset på förskoleavdelningarna som aldrig blev av landade på över en halv miljon kronor.

ANNONS
|

Beslutet om fyra nya avdelningar på plan två på Hertings gård förskola skulle vara en enkel och snabb lösning för att få fler permanenta förskoleplatser. Men beslutet fattades på ett ofullständigt underlag och verkligheten visade sig vara dyrare och ta längre tid än väntat.

Avbeställningen av de fyra avdelningarna blev dock ingen billig affär. Enligt ett beslutsförslag från arbetsutskottet ska fastighetsägaren Fabo redan hunnit bekosta cirka 583 0000 kronor för projektering, inklusive personalkostnader.

Nu föreslår arbetsutskottets politiker att barn- och utbildningsnämnden (BUN) ska stå för kostnaden, då avbrutna investeringsprojekt enligt principer ska bekostas av initiativtagande nämnd.

Trots kostnaden för förskoleavdelningarna som aldrig blev av anser Peter Dygården (S) och Tore Holmfalk (C) att det var rätt beslut att avbryta projektet.

ANNONS

— Det är alltid irriterande med projekt som vi avbryter, men kostnaden för förbrukade resurser måste hamna någonstans, säger Tore Holmfalk (C) andre vice ordförande på BUN.

— Det är jättetråkig kostnad att ta men i det långa loppet är det här det bästa beslutet, anser Peter Dygården (S), ordförande för BUN.

Barn- och utbildningsnämnden klubbade nyligen igenom en rad effektiviseringar för att spara in på kostnader, samtidigt kommer nu över en halv miljon kronor gå till ingenting alls. Hur ser ni på det?

— Det är jättetråkigt, men när vi gjorde beställningen i nämnden så gick vi in med premissen att vi skulle ha förskoleplatserna tidigare. När det är nästan två års fördröjning och det blir betydligt dyrare än kostnadsberäkningen är det bättre att ta den kostnaden och gå vidare med andra och bättre lokaler, säger Peter Dygården.

Som Hallands Nyheter tidigare rapporterat ska BUN göra en effektivisering på 13,6 miljoner kronor år 2021. Effektiviseringarna påverkar bland annat it, administration, frivilliga skolformer och elevhälsa.

LÄS MER:Beslut om fler avdelningar på förskola dras tillbaka

LÄS MER:Nya besparingar inom förskola och skola

ANNONS