Attefallshuset byggdes på fel plats – nu måste det flyttas

Kjell Svensson får inte använda sitt attefallshus eftersom det ligger för nära tomtgränsen. Han menar att kommunen gjort fel och brutit mot lagen, men efter flera rundor i byråkratin står det klart att huset måste flyttas.

ANNONS
|

När möjligheten att bygga attefallshus kom var tanken att underlätta för tomtägarna som då slapp bygglov för mindre byggnader. Kring årsskiftet fick Kjell Svensson startbesked för att bygga ett attefallshus i Olofsbo. Han gjöt grunden och byggde huset på tomten där han har sin sommarstuga. När han begärde ett slutbesked för att kunna inviga huset innan midsommar fick han höra att han inte får använda huset eftersom det ligger 35 centimeter för nära en allmänning, ett grönområde.

– Det är ren skit allting. Jag hade fem olika familjer som skulle bo här i sommar. Nu får man ju inte ens gå in i huset så de har fått boka om, säger Kjell Svensson.

ANNONS

Kjell Svensson har hamnat i kläm. Huset ligger fel men han menar att kartan han fått av kommunen är otydlig eller rentav felaktig. Från kommunens håll menar man att det är Kjell Svensson som borde ha tagit reda på mer.

– Det handlar om att fastighetsägaren inte har haft koll. Det är deras ansvar att ta reda på var gränserna går, säger byggnadsinspektören Marie Gustafsson.

Det kostar 200 000 att flytta attefallshuset

Kjell Svensson å andra sidan menar att kommunen brustit i sin hantering och till och med brutit mot lagen eftersom han inte fått gränsen visad för sig tydligare.

– Jag förstår inte kommunens hantering. Lagen säger att man ska vara byggaren behjälplig med olika dokument och kartor. Eftersom det inte finns några tydliga gränsmarkeringar utgick vi från befintlig häck vilket visade sig vara olyckligt, säger han.

I praktiken betyder allt det här att Kjell Svensson nu måste flytta attefallshuset för att få använda det. Huset har kostat honom omkring 600 000 kronor att bygga och att flytta det 35 centimeter skulle kosta minst 200 000 kronor till.

– Jag har haft tre entreprenörer här som diskuterat om man ska gräva upp och lyfta hela plattan eller om man ska försöka knuffa den. Ingen är säker och vågar inte göra någonting än. Så just nu står huset bara där, säger Kjell Svensson.

ANNONS

I båda fallen måste vattenledningar kapas och flyttas. Han hade också en tanke på att korta huset och sätta in en ny vägg, men då hamnar den nya väggen mitt i duschutrymmet och det skulle inte heller bli bra, menar Kjell Svensson.

Vill överklaga och driva ärendet vidare

Kjell Svensson vill driva ärendet vidare till Förvaltningsdomstolen och berättar att han redan har en färdig skrivelse som är klar att att skickas in. För att kunna göra det behövs först ett formellt beslut från kommunen som kan överklagas.

– Jag bad om att få ett snabbt formellt besked om kravet på att huset måste flyttas. Jag fick beskedet att det troligtvis kommer att ta tre månader, säger Kjell Svensson

Han har också ansökt om att få använda stugan i väntan på beslutet, men där fick han avslag. Enligt byggnadsinspektören Marie Gustafsson finns det i nuläget ingenting kommunen kan göra för att underlätta för Kjell Svensson.

– Det första man tittar på i ett sådant här fall är om man skulle kunna ge bygglov för byggnaden och lösa det så. I det här fallet går det inte eftersom det redan finns för många avvikelser mot detaljplanen, säger Marie Gustafsson.

Byggnadsinspektören menar också att Kjell Svensson själv borde ha begärt att få en gränsvisning av någon sakkunnig innan han började bygga.

ANNONS

– Det är tråkigt. Huset skulle vara kronan på verket. Det är ju perfekt för nyförälskade tonåringar att bo här. Jag tycker det är så dumt, men jag överlever det här, säger han.

Det här gäller för attefallshus

  1. Attefallshus får endast byggas på en tomt där det redan finns ett bostadshus.
  2. Bygglov behövs sällan, om det inte är så att det uppförs i en ”värdefull miljö”. Däremot krävs ett startbesked som man kan få genom att göra en anmälan till byggnadsnämnden.
  3. Högsta nockhöjd får vara max 4 meter.
  4. Huset måste ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen, annars krävs det tillstånd från grannarna.
  5. Huset kallas attefallshus efter politikern Stefan Attefall som var Sveriges bostadsminister mellan 2010 och 2014.

Källa: Boverket

ANNONS