Att äga i centrum

Köpa och behålla eller sälja av när det passar? Olika ägare har olika strategier för sitt ägande.

ANNONS
|

Falkenbergsföretaget Celda fastigheter äger fastigheter enbart i Falkenberg.

- Vi har valt att bara vara i Falkenberg. Vi har haft agentur för ett husföretag i Halmstad, men det är här man har sitt kontaktnät. Det gör det lättare även med hyresgäster, säger Johan Eckhart.

Julvihus äger en rad fastigheter i Falkenberg, men är ändå främst aktivt i Göteborg. Företaget håller på att genomgå ett ägarskifte där Jarl och Ulla Nordström lämnar över till nästa generation.

- Men vår strategi har alltid varit att förvärva fastigheter och inte sälja. Jag ser det lite som att lämna över ett skogsbestånd, så får nästa generation förädla eller avverka, säger Jarl Nordström.

ANNONS

Andra företag ser ägandet på annat sätt och säljer av hela projekt eller delar, när läget är gynnsamt.

- Inget vi äger har vi köpt färdigt. Hittar vi något intressant ser vi var det passar in. Och så är frågan om vi ska göra det själva eller om vi ska samarbeta, säger Håkan Johansson, en av ägarna till Ekängengruppen.

Beslutet att satsa eller inte kan vara svårt. Ibland behövs en ändrad detaljplan för att en satsning ska kunna genomföras, och därefter bygglov.

- Vi har femton projekt som på ett eller annat sätt är parkerade i väntan på olika beslut. Det tar mycket pengar. Att ta beslut om resan är jättesvårt. Ska vi hyra ut eller inte? Renovera eller inte? säger Håkan Johansson.

En fastighet i limbo är Kronans parkeringshus som går med förlust alla månader utom juli. En renovering skulle behövas, men ger kostnader som behöver tjugo till trettio års avskrivning, samtidigt som verksamheten är avhängig trafiksituationen i centrum som kan ändras med betydligt kortare varsel.

Is i magen är nödvändigt, inte bara i valet mellan att satsa på ett projekt eller inte. När en lokal står tom är det svårare för en mindre fastighetsägare att vänta in rätt hyresgäst för området än att tacksamt ta emot första bästa spekulant. Rätt hyresgäst i rätt läge kan vara avgörande inte bara för just den näringsidkaren utan också för hela området.

ANNONS

- Då vet verksamheten att den är på precis rätt plats och vågar också satsa på sitt läge, vågar investera mer och det ger en positiv spin, säger Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna.

Henrik Martinsson är vd för Berget i Varberg som sedan trettio år äger fastigheten på Nygatan med Intersport, Lindex och Nordea som hyresgäster. Företaget äger även fastigheter i Varberg. Han ser en skillnad mellan kommunerna och menar att det är en starkare positiv koppling mellan kommun och näringsidkare i Falkenberg.

Per Arbin säger att i jämförelse med till exempel Halmstad är hyresnivåerna i centrum lägre, men att det speglar att Falkenberg är en mindre stad.

- Hyresnivån är inget hinder för att utveckla stan, tvärtom. Det beror på vad som efterfrågas för att förädla centrum, säger han.

Henrik Martinsson håller med. Utifrån hans erfarenhet är hyresnivåerna i Falkenberg och Varberg är i stort sett likvärdiga, möjligen något lägre i Falkenberg, men inget hinder för att kunna investera i fastigheten.

Håkan Johansson å andra sidan menar att hyresnivåerna generellt är för låga.

- För att kunna göra investeringar måste hyrorna komma in. Det enda som är intressant är hur mycket butiken omsätter i förhållande till hyran. Om vi får upp försäljningen i stan över tid kanske hyran blir högre, men butiken tjänar också mer.

ANNONS
ANNONS