Stugbyn i Olofsbo. Här blir asylboendet kvar, enligt senaste avtalet åtminstone till maj nästa år. Bild: Håkan Bergström
Stugbyn i Olofsbo. Här blir asylboendet kvar, enligt senaste avtalet åtminstone till maj nästa år. Bild: Håkan Bergström

Asylboendet blir kvar i Olofsbo

Migrationsverket behåller stugorna vid Olofsbo camping norr om Falkenberg som asylboende åtminstone fram till sommaren.

ANNONS
|

Migrationsverket håller successivt på att avveckla en hel del asylboenden hos privata entreprenörer. Under framförallt senare delen av 2015 öppnades en rad sådana boenden i till exempel stugbyar och vandrarhem, när Sverige med dåvarande asylpolitik tog emot 160 000 nyanlända under ett år.

Men sedan dess har flyktingmottagandet gått in i ett annat skede, där det snarare är kommunerna som ska se till att de som gått igenom asylprocessen och fått uppehållstillstånd ska kunna flytta in i ett permanent boende.

Inflödet av nya asylsökande har begränsats. Enligt Migrationsverkets prognos väntas under nästa år kanske 40 000 nya asylsökande till Sverige, en fjärdedel jämfört med 2015.

ANNONS

Stugorna på Olofsbo camping har sedan september förra året varit ett asylboende som drivs av Bert Karlssons företag Jokarjo. Där har funnits en osäkerhet om Migrationsverket tänkte avsluta avtalet.

Men nu finns det en överenskommelse om förlängning mellan Migrationsverket och Jokarjo, som innebär att asylplatserna blir kvar i Olofsbo i vart fall fram till 20 maj nästa år. Därefter får man se.

Totalt omfattar anläggningen 260 platser och avtalet innebär att 130 av dem är garantiplatser. Det innebär att även om inte alla platser skulle behövas under hela avtalstiden, så betalar Migrationsverket under alla omständigheter för minst 130 av dem. Migrationsverket (staten) betalar Jokarjo 199 kronor per sängplats och dygn.

ANNONS