STORT INTRESSE. Migrationsverkets mål var att upphandla 80 000 platser och de är nu uppe totalt 694 anbud och drygt 104 000 platser,
STORT INTRESSE. Migrationsverkets mål var att upphandla 80 000 platser och de är nu uppe totalt 694 anbud och drygt 104 000 platser,

Asylboenden stängs ner i Falkenberg

Migrationsverket genomför just ny en ny upphandling av tillfälliga asylboenden. Men många bolag har inte lämnat en korrekt ansökan och tvingas nu stänga.

ANNONS
|

Migrationsverkets avtal med bolag som driver tillfälliga anläggningsboenden löper ut i år. Därför har samtliga bolag fått lämna in ett nytt anbud och för många har en enkel miss gjort att de nu tvingas stänga ner. Anna Eråker, som sedan i april har drivit ett boende för 15 personer på Slöinge pensionat i Falkenberg, missade att bifoga en lagfart i den nya ansökan och har därför inte längre tillåtelse att driva boendet.

– Vårt avtal går ut i november och nu när vi fick avslag så kommer vi att lägga ner. Det nya ramavtalet ligger dessutom på 30 personer.

ANNONS

Anna Eråker berättar att det nya avtalet innebär att de hade varit tvungna att bygga om för att kunna klara av att ta hand om ytterligare 15 personer.

– Vi funderade på det. Men nu när vi fick avslag så vill vi inte krångla längre, säger Anna Eråker.

I Halland har Migrationsverket fått in 42 anbud varav 9 har fallit på olika missar i ansökningarna. Utöver Slöinge pensionat så har även företaget Anafora Ab, som driver ett boende i Olofsbo, fått avslag av samma anledning. Bolagen kan överklaga beslutet till förvaltningsrätten men Migrationsverket är tydliga med vad som gäller:

– Det är deras problem egentligen, det står tydligt "Lagfart ska bifogas vid anbudet" och kan man inte klara det så är det tråkigt för dem. Vi har många nya intressanta anbud och vi har kvar många bra anläggningar ändå, sade Björn Jacobsson, tillförordnad enhetschef på boendeenheten på Migrationsverket, till Ekot som var först med att rapportera om situationen.

De fick avslag i Halland:

AB FRI GROUP - Anläggning Bergersta

ANAFORA AB - Anläggning Anafora center

DRÄNGSERED BOENDE - Anläggning Drängsered B&B/Vandrarhem

PAZ FASTIGHETER - Anläggning oklart

SLÖINGE PENSIONAT - Anläggning Slöinge pensionat

SWEPRIMA AB - Anläggning Mellbystrand Vandrarhem

UNISTEEL INTERNATIONAL AB - Anläggning Oskarström

VALTER & NIKKI AB - Anläggning Halmstad Karskär 2

VALTER & NIKKI AB - Anläggning Halmstad Karskär 3

ANNONS