Slöinge pensionat stänger ner sitt asylboende.
Slöinge pensionat stänger ner sitt asylboende.

Asylboende tvingas stänga med en dags varsel: "Det var ett ovärdigt slut"

Asylboendet på Slöinge pensionat står nu tomt. Migrationsverket gav i måndags beskedet att alla boende ska flytta. – Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna, berättar ägaren Anna Eråker.

ANNONS
|

HN har tidigare berättat om asylboendet på Slöinge pensionat som inte får fortsätta driva sin verksamhet. Anledningen var att de missade att bifoga en lagfart i en ansökan till Migrationsverket vid den nya upphandlingen som gjordes i början av sommaren. Beskedet då var att boendet skulle stänga när kontraktet med Migrationsverket går ut i november. Detta beslut ändras nu och femton personer, både barn och vuxna, tvingas flytta på en dags varsel. Anledningen är att myndigheten bedömer att det finns betydligt fler boendeplatser än vad det finns behov av och de tillämpar sist in - först ut när många boenden blivit överflödiga.

ANNONS

– Det var så klart en chock och jag hade sagt till de boende att vi skulle få vara här fram till november. Det känns som att jag har lurat dem, berättar Anna Eråker, ägare till Slöinge pensionat.

Nu står lokalerna tomma och de boende fick låna sopsäckar för att ha något att packa i när de flyttade. Anna Eråker säger att många av de boende först var besvikna och ledsna men att de sedan förstod att hon inte visste om att detta skulle hända.

– Det var ett ovärdigt slut på deras tid i Slöinge. Det kändes som att de bara skulle packa sina saker och sticka. När Migrationsverket höll sin information för dem så storgrät jag.

Mirsad Slavotic, boendekommunikatör på Migrationsverket, håller med om att framförhållningen inte var bra.

–Vi håller på och förändrar våra interna riktlinjer för att skapa bättre förutsättningar så att det ges tid att förbereda sig mentalt för en flytt.

Enligt lagen om offentlig upphandling är det sist in - först ut som gäller och därför blev Slöinge Pensionat ett av de boenden som skulle avvecklas först.

ANNONS

– Vi försöker först och främst hitta ett nytt boende lokalt och det har vi lyckats göra i detta fall. Men vi är väldigt nöjda med den här leverantörens drift av boendet. De har stöttat de här människorna på ett fantastiskt sätt.

ANNONS