Argus öppnar igen för boklånare.
Argus öppnar igen för boklånare. Bild: Håkan Johansson

Argus öppnar biblioteket igen

Biblioteken i Falkenberg kommer att öppna igen så snart som möjligt efter att ha varit stängda i ett par veckor.

ANNONS
|

Biblioteken i kommunen stängdes den 21 december efter att regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) presenterat en lång lista på nya råd och restriktioner för att hejda smittspridningen.

Något som väckt kritik då bibliotek som omfattas av bibliotekslagen är en samhällsservice som enligt lag ska finnas tillgänglig för alla.

FHM backade senare på den punkten men liksom de flesta bibliotek i landet fortsatte Falkenberg att ha stängt med hänvisning till risken för att bidra till samhällssmitta. Tanken var att ha stängt till och med den 24 januari.

Men nu har man tänkt om och ska ha öppet huvudbiblioteket 10-16 på vardagar och 10-13 på lördagar medan söndagar har fortsatt stängt tills vidare.

ANNONS

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna öppna Argus redan på måndagen och de lokala biblioteken under veckan. Det är en lättnad. Folk har tagit mycket av nedstängningar med gott mod. Men just att förlora biblioteket har varit hårt för många, säger Georgia Ferris (KD) som är ordförande i kultur-, fritids- och tekniknämnden.

Innebär det att man bara kan hämta och lämna reserverade böcker?

– Nej, risken är då att det blir trängsel vid disken och det vill vi undvika. Men vi bedömer det som att lokalerna är så stora och luftiga att man kan gå runt och leta efter böcker själv.

– Sedan kommer vi så snart som möjligt att utöka våra bokkassar till att inte bara gälla riskgrupper, säger Georgia Ferris.

LÄS MER: Biblioteken hålls stängda trots konflikt med lagen

LÄS MER: Biblioteken öppnar för coronasäkra boklån

ANNONS