Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyanställd. Nibras Alzaki arbetstränar inte längre utan har fått jobb i köket och är en av fyra fast anställda.

Arbetsträning i en lugn miljö

– Målet med vår verksamhet är att stärka individen och förra året hade vi ett fantastiskt resultat. Peter Henriksson på Resurscenter Falkenberg är mer än nöjd med första året på den nya adressen.

För lite drygt ett år sedan invigde Resurscenter sina nya lokaler på Murarevägen.

– Med facit i hand tog vi rätt beslut. Vi hade vuxit ur de gamla lokalerna på Gjuterivägen. Där var trångt och inte så ändamålsenligt. Här var det egentligen bara fyra väggar och vi hade väldigt fria händer att planera det hela, säger verksamhetschefen Peter Henriksson.

Resultatet blev en betydligt bättre arbetsmiljö som, förutom större ytor, gav mindre buller och bättre ljus.

– Här är mer handikapp­anpassat och läget är betydligt bättre med gångavstånd till Arbetsförmedlingen som vi samarbetar mycket med.

Inte bara miljön tycks ha blivit bättre av flytten. Även verksamhetsmålet, att ungefär 15 procent av dem som kommer till Resurscenter ska ut i arbetslivet igen, uppnåddes med råge. Förra året nådde man 33 procent.

– Vi vill stärka individerna och ge dem ökat självförtroende. Många som kommer hit och tror sig ha 50 procents arbetsförmåga har visat sig ha 100 procent och fått jobb sedan, förklarar Peter Henriksson.

Företaget jobbar med arbetsträning och rehabilitering för personer som varit långvarigt sjukskrivna eller arbetslösa. Under en period kan de erbjudas jobb i en lite lugnare miljö.

– Jag gick in i väggen för ett par år sedan när jag jobbade på Hwitan. För mig är det här ett sätt att komma tillbaka till arbetslivet, berättar Erik Pettersson. Han är norrlänning och kom till Falkenberg när hans mamma flyttade dit.

Nibras Alzaki har sina rötter ännu längre bort. Hon kommer från Irak och har bott i Falkenbergs kommun i nästan fyra år.

Nibras bodde i Ätran tidi­­gare men fick i början av året fast anställning på Resurscenter och flyttade in till Falkenberg i höstas. Därmed är de fyra fast anställda, förutom chefen är det två arbetsledare plus Nibras som ansvarar för köket.

– Jag har letat jobb i fem år och bara haft praktikantplatser tidigare. Nu har jag mitt första fasta jobb och trivs jättebra. Jag försöker prova lite nya rätter. I dag hade vi till exempel en grekisk fiskrätt.

Hennes mat får lovord av kollegorna som är nöjda också på andra sätt.

– Det är bara uppåt just nu. Vi har gott om arbete för tillfället och ser fram emot samarbete med olika verksamheter inom kommunen. Vi kan komplettera varandra istället för att konkurrera, menar Peter Henriksson.

Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här