Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Antikrundan drog mängder av förväntansfulla besökare

Stämningen var full av för-väntan i går, när bortåt 1 000 personer besökte Antikrundan. Somliga fick sina förhoppningar besannade, andra blev besvikna när experterna uttalade sig om föremålen som besökarna tagit med sig.
Det vimlade av människor, filmkameror och en massa föremål i Visningshallen under gårdagen. Det var varmt och ganska trångt, men nästan alla såg ut att trivas.

Redan på förmiddagen är det liv och rörelse i och utanför lokalen. Klockan 12.55 börjar besökarna släppas in.

- Det är full fart från första stund. Folk är nyfikna och vill veta om sin kulturhistoria. Och att vi sätter ett pris på föremålen spelar stor roll, säger Maud Uppling, producent på SVT i Malmö.

- Folk vill se reaktionerna på besökarna när de får reda på vad just deras föremål är värt.

Maud Uppling har arbetat med Antikrundan sedan starten 1989. Det var i samband med att BBC skulle göra ett par program om antika föremål i Sverige och Danmark, som Maud Uppling upptäckte intresset hos folket och

hakade på idén. Det första programmet, som gjordes tillsammans med BBC, lockade 3 000 personer.

- Det har vi aldrig lyckats slå, säger hon.

Även experterna har blivit oerhört populära. Inte minst Knut Knutsson. Han har varit med från starten 1989. Han är en person som drar uppmärksamhet till sig. Många är de som vill komma fram och säga åtminstone ett par ord till honom.

Plötsligt hugger han tag i min arm, kikar över min axel och utbrister:

- Åh, kolla in det tennfatet där borta. Ser du, det är ju fullständigt gudomligt. Det står Strömsholm på baksidan. Det är säkerligen värt upp emot 70 000 kronor. Jag önskar att jag hade fått ta hand om det.

Han är lika entusiastisk som han brukar vara i Antikrundan.

- Det är så himla kul. Det är klart att man kan bli trött ibland, men det är en del av det roliga. Folk är så trevliga och har mycket roligt att berätta. Klart som bara den att det är kul då, säger Knut.

Ungefär 50 mindre reportage spelas in i varje stad, varav cirka 20 brukar komma med när programmet sänds.

Dagens inspelning kommer att visas våren 2003. Nästa inspelningsplats är Hässleholm. Om någon glömt att visa något för Knut och de andra experterna, är det dit man får bege sig i morgon.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här