Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Anteckning om elräkning avslöjade odlingen

Just elräkningarna innebär en upptäcktsrisk för cannabisodlare. Och så var också fallet i det lantliga huset Vessigebrotrakten utanför Falkenberg, där tre unga män misstänks ha odlat 11 kilo cannabis. På tisdagen startar rättegången.

Huset ligger avskilt ute på landet och har inte gjort mycket väsen av sig, så det är kanske lite gåtfullt att polisen ändå fick upp ögonen. 
Men polisen hade intresserat sig för en annan fastighet i Hylte kommun, där det var lite spring av personer med misstänkt narkotikakoppling. Vid husrannsakan hittade man odlingsutrustning, men ingenting som var igång och bara lite enstaka narkotikafynd.
Men.
Den 22-åring som uppenbart bodde i huset i Hylte, fastän folkbokförd på annat håll, hade kladdat ner några anteckningar på papper och ett kuvert. Polisen noterade:
”På en handskriven lapp kan man se en summa och ett bankgironummer. Vid kontroll tillhör bankgirot elbolaget Eon.”

Eon kunde därefter upplysa om att inbetalningen avsåg en helt annan fastighet, just det lantligt belägna huset en bit från Vessigebro.
”Eon uppger att förbrukningen i denna fastighet har varit hög, cirka 40 000 kWh per år. Vid kontroll på fastighetskartan så är aktuell fastighet en liten fastighet där förbrukningen borde ligga på runt 15 000 kWh.”
Cannabisodling kräver ljus, ventilation och värme och driver upp elförbrukningen. Därmed gick spåret till huset i Vessigetrakten där polisen snart gick in:
”Intrycket var att hela huset var omgjort till ett odlingshus. Det fanns inga rum kvar avsedda för att bo i”, skrev polisen.

Huset tillhörde en ung man som hade flyttat därifrån med ekonomiska problem och som hyrt ut till en annan man som tydligen i sin tur låtit några unga män disponera huset.
Och den som tvivlar på polisens resurser och noggrannhet kan genom polisutredningen ändå konstatera att man plockade ihop det mesta av efterlämnade prylar och skräp och skickade iväg det för teknisk analys vid Nationellt forensiskt center. Bland de åtta fimpar som hade kastats på golvet i ett av rummen fanns till exempel dna-spår (sekret) från de tre unga män som i dag ställs inför rätta för att vara ansvariga för narkotikaodlingen.
– Jag har varit i huset några gånger och då rökt cigg och druckit några Red Bulls, så det är inte så konstigt att mitt dna finns i huset, säger en misstänkt 22-åring.

De har varit i huset men inte varit med och odlat. Sådan är den nekande inställningen hos de tre misstänkta som sitter häktade. Rättegången börjar på tisdagen och avslutas den 28 december.

Läs också: 

Tre åtalas för grovt narkotikabrott

Tre män begärs häktade för grovt narkotikabrott

Tre häktade för knarkodlingen

Åtal väntas för knark i Vessige

 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här