Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antalet elever på särskolan i Falkenberg har ökat drastiskt.
Antalet elever på särskolan i Falkenberg har ökat drastiskt. Bild: Leif R Jansson / TT

Antalet elever på särskolan i Falkenberg har ökat drastiskt

Antalet elever inskriva på särskolan står för en 56-procentig ökning på tre läsår. Kommunen har därför startat en utredning kring hur särskolan ska vara organiserad framöver.

På grundsärskolan har antalet elever ökat med 48 procent. Antalet elever som får individanpassad undervisning men som inte tillhör särskolan har samtidigt ökat med 80 procent. Totalt sett innebär det en ökning med 56 procent sedan läsåret 17/18.

– Det har vuxit ganska mycket både i antal och andel. Vi ser en stor ökning de senaste två-tre åren. Vi behöver se över volymerna, säger skolchef Stigert Pettersson.

Kommunen har startat en utredning som väntas bli klar under hösten.

– Dels handlar det naturligtvis om att se hur elevprognosen ser ut, dels kommer vi att behöva ta upp frågan om hur särskolan ska vara organiserad.

Vad ökningen beror på kan Pettersson i dagsläget inte redogöra för. Men det har inte skett någon förändring i riktlinjerna för vilka som skrivs in på särskola.

– Det handlar snarare om att Falkenberg växer. Det tillkommer ungefär 600 elever fram till 2028 per år och då växer också volymerna i särskolan. Det får vi också ta upp i utredningen. Om ökningen håller i sig eller om det är tillfälligt.

Det är barn- och utbildningsnämnden som har fått utredningsuppdraget och enligt ordförande Peter Dygården blir det en långsiktig planering.

– Det är viktigt att få en planering som håller och som möter behovet av både lokaler och personal. Det är det viktigaste just nu, säger han.

Läs mer: Barn- och utbildningsnämndens tidigare underskott stryks

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här