Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Anrika Oskar Persson Guld i Falkenberg lägger ner

Den klassiska guldsmedsaffären Oskar Persson går i graven efter mer än 100 år. Coronapandemin och förändringar i branschen gjorde beslutet enkelt, säger butikens ägare som nu står inför nya utmaningar .

Den sista maj slår Oskar Persson Guld på Storgatan i Falkenberg igen portarna för sista gången, berättar ägarna och syskonen Ulrika och Stefan Persson på butikens Facebook-sida. Den klassiska guldsmedsaffären är en av Falkenbergs äldsta butiker och det faktum att man nu stänger har givit upphov till många ledsna kommentarer, både på sociala medier och från kunder i butiken.

– Det här är jättetråkigt såklart. Men allting förändras och det är inget konstigt med det egentligen. Många av våra kunder är ledsna och tycker att det är tråkigt. Det är rörande att höra, säger Ulrika Persson.

Företaget grundades i Laholm år 1859 och flyttade till Falkenberg efter tio år. Ulrika och Stefans farfar, Oskar Persson, kom senare in som anställd och tog så småningom över butiken år 1934. Sedan dess har affären drivits av släkten Persson. Det blir således en lång era som tar slut.

Anledningen till nedstängningen är en kombination av hur Falkenberg påverkats av coronapandemin och att hyreskontraktet tar slut.

– Vi har ett hyreskontrakt som löper på fem år i taget och så har det varit sedan farfars tid. Nu löper det snart ut och det i kombination med hur det ser ut i stan gjorde att det inte var svårt att ta ett beslut. Att fortsätta i fem år till är en lång tid och då måste man veta att man kan ro det i land, säger Ulrika Persson.

Coronapandemin har glesat ut i leden av glada shoppare på Falkenbergs gator men det är inte bara på grund av den som butiken stänger. Ulrika och Stefan Persson har drivit butiken i över 30 år och deras bransch har förändrats mycket under den tiden.

– Internethandeln har tagit över och kommer ta över ännu mer, det märks tydligt. Många butiker har också smycken som merförsäljningsvaror nu. Går du in och köper en tröja på klädaffären kan du köpa bijouterier också. Så var det inte förr, då gick man till en guldsmedsbutik. De är nog vår största konkurrent, säger Stefan Persson.

Ulrika, som började sommarjobba hos sin pappa på Oskar Persson Guld när hon bara var 14 år, menar att guldet idag inte har samma status som för 15-20 år sedan.

– Det kostar en slant och man ska uppskatta det. Idag är det så mycket slit och släng och billigare smycken av stål. Titta på vad studenter och konfirmander får idag, de får en ny mobiltelefon eller en resa. Den här typen av butik har inte samma status längre eftersom det finns så mycket annat runt omkring som lockar, säger hon.

Butiken på Storgatan slår igen sista maj och det är än så länge oklart vad som händer med lokalen. Bolaget kommer att finnas kvar och även om det är osannolikt är det inte omöjlig att butiken dyker upp igen, kanske tillfälligt och i ny kostym.

Stefan Persson berättar att han nu istället ska ägna sig åt sitt företag som bygger om motorcyklar. Ulrika vet inte än vad hon ska ta sig för härnäst men hon är säker på att hon i alla fall inte kommer att stänga in sig på något kontor. Trots att både Ulrika och Stefan tar beslutet med ro är beslutet att lägga ner en så gammal butik inte fritt från vemod.

– Vi har kunder här som varit här så länge jag varit här. Det är häftigt. Det här jobbet är på riktigt det bästa som har hänt mig och man har ju också växt upp med den här butiken, säger Ulrika Persson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här