Bitillsynsmannen Tore Johansson smittsprårar just nu bland biodlare i Falkenberg.
Bitillsynsmannen Tore Johansson smittsprårar just nu bland biodlare i Falkenberg. Bild: Alma Tallborn

Amerikansk yngelröta har spridits till biodlare i Falkenberg

Tre bisamhällen i Falkenberg har drabbats den smittsamma sjukdomen amerikansk yngelröta. Bitillsynsmannen Tore Johansson uppmanar till stor vaksamhet bland biodlarna i kommunen.

ANNONS
|

Tre biodlare i Falkenberg har drabbats av den smittsamma sjukdomen Amerikansk yngelröta efter att ha köpt in bisamhällen från en drabbad gård i Halmstad. I Halmstad har 80 bisamhällen fått avlivats och brännas sedan i maj.

Bitillsynsmannen Tore Johansson är orolig över att många fler i Falkenberg kan ha drabbats utan att veta om det.

– Allt kommer från en odlare i Halmstad som sålt många samhällen, bland annat hit, och man vet inte vilka han sålt till. Det kan vara fler från Falkenberg som köpt därifrån utan att veta om det, säger han.

Sjukdomen är anmälningspliktig och hanteras av Jordbruksverket. Vilka biodlare som drabbats är sekretessbelagt, och därför kan bitillsynsmännen inte gå ut med offentlig information om vilka som behöver testa sina bin.

ANNONS

Just nu pågår en smittspårning i Falkenberg bland biodlare som på något sätt kan ha kommit i kontakt med de drabbade bisamhällena.

– Vi uppmanar alla att vara extra vaksamma. Vet man med sig att man köpt bisamhällen från en handlare i Halmstad, eller ser tecken på sjukdomen, bör du kontakta oss tillsynsmän, säger Tore Johansson.

Vid misstanke av yngelröta testas en bit av vaxkakan i kupan. Bekräftas misstanken behöver bina avlivas, och kupan brännas upp. Detta blev fallet för de drabbade biodlarna i Falkenberg.

– Det är väldigt tragiskt. Falkenberg har varit helt befriat från yngelrötan tidigare och under dessa omständigheterna finns det skäl för oro.

Symtom vid Amerikans yngelröta

Cellocken sjunker in och blir mörkfärgade. Hål och revor syns i cellocken när bina försöker avlägsna de döda larverna. Larvresterna blir en brun, kletig massa som med hjälp av en trästicka kan dras ut i ganska långa trådar. Så småningom torkar larvmassan ihop till en tunn, knappt synlig, lite knottrig skorpa, som sitter hårt fast vid cellväggen.

Det döda ynglet avger en karakteristisk, ganska motbjudande lukt, som kan sägas påminna om ruttet djurlim, fotsvett eller vissa ostsorter.

Källa Jordbruksverket

ANNONS